Nasilni nekdanji policist – lik iz knjige

Foto: Žurnal24
Nekdanji policist, ki je v nedeljo zabodel ženo, pred leti tožil pisatelja Matjaža Pikala, ker se je prepoznal v liku policista Petarde v knjigi Modri e.
Oglej si celoten članek

Poročali smo že, da je v nedeljo na območju Mežice 68-letnik poskušal ubiti svojo ženo. Moški, ki je bil že večkrat nasilen do žene (po življenju ji je stregel že dvakrat), je po neuradnih informacijah upokojeni policist, ki je bil med domačini znan pod vzdevkom Petarda (enak vzdevek naj bi zdaj nosil tudi njegov sin, prav tako policist).

Kot trdijo viri, gre za policista, ki je leta 1998 tožil pisatelja Matjaža Pikala, ker se je prepoznal v enem od stranskih likov v knjigi Modri e.

Duševne bolečine zaradi žalitev
Policist Petarda je v knjigi negativen, v tožbi je navedel, da so mu duševne bolečine prizadejale oznake, kot so "prašič, cajkan, trmasti domorodec, izsiljevalec podkupnin, masturbator". Ker je bil prepričan, da lik opisuje njega, je takrat že upokojeni policist od Pikala terjal dva milijona tedanjih tolarjev odškodnine zaradi duševnih bolečin in prepoved prodaje knjige.

Okrožno sodišče v Slovenj Gradcu prepovedi ni dovolilo, se je pa strinjalo glede razžalitve časti in dobrega imena.

 Pikalo je na sodišču zatrjeval, da gre za fikcijo, vendar tega niso priznali niti na slovenjegraškem okrožnem sodišču niti na višjem v Mariboru in vrhovnem sodišču. Ustavno sodišče je sicer kasneje odločitev vseh treh sodišč razveljavilo.

Na PU Slovenj Gradec  zaradi določil zakona o varovanju osebnih podatkov in zakona o medijih podatka ne morejo potrditi.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.