Slovenija
16 ogledov

Nasilni nekdanji policist – lik iz knjige

Žurnal24 main
Nekdanji policist, ki je v nedeljo zabodel ženo, pred leti tožil pisatelja Matjaža Pikala, ker se je prepoznal v liku policista Petarde v knjigi Modri e.

Poročali smo že, da je v nedeljo na območju Mežice 68-letnik poskušal ubiti svojo ženo. Moški, ki je bil že večkrat nasilen do žene (po življenju ji je stregel že dvakrat), je po neuradnih informacijah upokojeni policist, ki je bil med domačini znan pod vzdevkom Petarda (enak vzdevek naj bi zdaj nosil tudi njegov sin, prav tako policist).

Kot trdijo viri, gre za policista, ki je leta 1998 tožil pisatelja Matjaža Pikala, ker se je prepoznal v enem od stranskih likov v knjigi Modri e.

Duševne bolečine zaradi žalitev
Policist Petarda je v knjigi negativen, v tožbi je navedel, da so mu duševne bolečine prizadejale oznake, kot so "prašič, cajkan, trmasti domorodec, izsiljevalec podkupnin, masturbator". Ker je bil prepričan, da lik opisuje njega, je takrat že upokojeni policist od Pikala terjal dva milijona tedanjih tolarjev odškodnine zaradi duševnih bolečin in prepoved prodaje knjige.

Okrožno sodišče v Slovenj Gradcu prepovedi ni dovolilo, se je pa strinjalo glede razžalitve časti in dobrega imena.

 Pikalo je na sodišču zatrjeval, da gre za fikcijo, vendar tega niso priznali niti na slovenjegraškem okrožnem sodišču niti na višjem v Mariboru in vrhovnem sodišču. Ustavno sodišče je sicer kasneje odločitev vseh treh sodišč razveljavilo.

Na PU Slovenj Gradec  zaradi določil zakona o varovanju osebnih podatkov in zakona o medijih podatka ne morejo potrditi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.