Našli ostanke najstarejših možganov

Foto: Žurnal24 Za bolnike s Parkinsonovo boleznijo je prišlo novo upanje.
Britanski arheologi so prepričani, da so odkrili ostanke najstarejših človeških možganov na svetu. Pri izkopavanju na območju univerzitetnega mesta York so odkrili lobanjo, ki vsebuje rumeno snov, kar naj bi bili skrčeni možgani.
Oglej si celoten članek

Znanstveniki niso povsem prepričani, kako je možno, da so se ostanki možganov ohranili tako dolgo. Nad odkritjem so presenečeni tudi sami. Menijo, da gre za neko vrsto fosila, saj se možgani kot taki ne bi mogli ohraniti tako dolgo. Možgani so namreč sestavljeni iz maščobnega tkiva, ki bi ga mikrobi v zemlji absorbirali.

Podrobnejše analize
Območje izkopavanja je bilo poseljeno že 300 let pr. n. š. Za lobanjo, ki so jo našli v neki blatni jami, domnevajo, da so jo uporabili med obredom žrtvovanja. Zdaj so na vrsti podrobnejše raziskave, s katerimi bodo ugotovili, čemu je bilo mehko tkivo izpostavljeno, da se je lahko ohranilo vse do danes.
 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.