Slovenija
11 ogledov

Našli ostanke najstarejših možganov

Za bolnike s Parkinsonovo boleznijo je prišlo novo upanje. Žurnal24 main
Britanski arheologi so prepričani, da so odkrili ostanke najstarejših človeških možganov na svetu. Pri izkopavanju na območju univerzitetnega mesta York so odkrili lobanjo, ki vsebuje rumeno snov, kar naj bi bili skrčeni možgani.

Znanstveniki niso povsem prepričani, kako je možno, da so se ostanki možganov ohranili tako dolgo. Nad odkritjem so presenečeni tudi sami. Menijo, da gre za neko vrsto fosila, saj se možgani kot taki ne bi mogli ohraniti tako dolgo. Možgani so namreč sestavljeni iz maščobnega tkiva, ki bi ga mikrobi v zemlji absorbirali.

Podrobnejše analize
Območje izkopavanja je bilo poseljeno že 300 let pr. n. š. Za lobanjo, ki so jo našli v neki blatni jami, domnevajo, da so jo uporabili med obredom žrtvovanja. Zdaj so na vrsti podrobnejše raziskave, s katerimi bodo ugotovili, čemu je bilo mehko tkivo izpostavljeno, da se je lahko ohranilo vse do danes.
 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.