Ne gre za segregacijo

Foto: Žurnal24 "Z multikulturalizmom se s strokovnjaki ukvarjamo že več let," pravijo v Vrtcu Z
Vrtec Zelena jama. Otroci v oddelke niso razdeljeni po narodnosti, trdi ravnateljica.
Oglej si celoten članek

V Vrtcu Zelena jama se ni nikoli zgodilo, da bi otroke v oddelke umeščali na podlagi katerihkoli drugih kriterijev, razen starosti in mesta na čakalni listi, se je na očitke, da so v nov oddelek enote Vejica na Fužinah dodelili le otroke neslovenske narodnosti, odzvala ravnateljica Lučka Babuder.

              11
otrok je vključenih v nov oddelek enote Vejica Vrtca Zelena jama.

Po njenih besedah evidence o narodnosti staršev nimajo, ker ni zakonsko predpisana in je ne potrebujejo, imajo pa podatke o državljanstvu. "Vsi otroci, ki so vključeni v oddelek, razen enega, so otroci državljanov Republike Slovenije," je razložila.

Po zaprtju nov oddelek
Nov oddelek je, pravi Babuderjeva, nastal po zaprtju popoldanskega oddelka zaradi zmanjšanja potreb. Iz popoldanskega oddelka sta v vrtcu ostala dva otroka, ki ju zaradi zasedenosti niso mogli vključiti v starostno primerne oddelke. Poleg tega je brez mesta ostal otrok iz dopoldanskega oddelka. V enoti Vejica so zato v prostoru, ki ni primeren za normativno poln oddelek, oblikovali heterogenega, pravi ravnateljica. "Pri tem smo iz čakalne liste sprejeli še vse otroke od treh let do vstopa v šolo," je razložila.

"Nam je pomembno, da v vrtec vključimo čim več otrok, da jim ponudimo kakovostno bivanje, vzgojo in izobraževanje," je povedala in dodala, da so Fužine že v osnovi kulturno raznolike, kar pri delu tudi upoštevajo.

"To je neobičajno"
Predsednica Skupnosti vrtcev Slovenije Božena Bratuž pravi, da primera, ko bi v vrtcu otroke po oddelkih razdelili glede na narodnost, še ni zasledila. "To je neobičajno," je povedala in dejala, da je bolje, da so otroci različnih narodnosti pomešani.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.