Slovenija
39 ogledov

Ne gre za segregacijo

"Z multikulturalizmom se s strokovnjaki ukvarjamo že več let," pravijo v Vrtcu Z Žurnal24 main
Vrtec Zelena jama. Otroci v oddelke niso razdeljeni po narodnosti, trdi ravnateljica.

V Vrtcu Zelena jama se ni nikoli zgodilo, da bi otroke v oddelke umeščali na podlagi katerihkoli drugih kriterijev, razen starosti in mesta na čakalni listi, se je na očitke, da so v nov oddelek enote Vejica na Fužinah dodelili le otroke neslovenske narodnosti, odzvala ravnateljica Lučka Babuder.

              11
otrok je vključenih v nov oddelek enote Vejica Vrtca Zelena jama.

Po njenih besedah evidence o narodnosti staršev nimajo, ker ni zakonsko predpisana in je ne potrebujejo, imajo pa podatke o državljanstvu. "Vsi otroci, ki so vključeni v oddelek, razen enega, so otroci državljanov Republike Slovenije," je razložila.

Po zaprtju nov oddelek
Nov oddelek je, pravi Babuderjeva, nastal po zaprtju popoldanskega oddelka zaradi zmanjšanja potreb. Iz popoldanskega oddelka sta v vrtcu ostala dva otroka, ki ju zaradi zasedenosti niso mogli vključiti v starostno primerne oddelke. Poleg tega je brez mesta ostal otrok iz dopoldanskega oddelka. V enoti Vejica so zato v prostoru, ki ni primeren za normativno poln oddelek, oblikovali heterogenega, pravi ravnateljica. "Pri tem smo iz čakalne liste sprejeli še vse otroke od treh let do vstopa v šolo," je razložila.

"Nam je pomembno, da v vrtec vključimo čim več otrok, da jim ponudimo kakovostno bivanje, vzgojo in izobraževanje," je povedala in dodala, da so Fužine že v osnovi kulturno raznolike, kar pri delu tudi upoštevajo.

"To je neobičajno"
Predsednica Skupnosti vrtcev Slovenije Božena Bratuž pravi, da primera, ko bi v vrtcu otroke po oddelkih razdelili glede na narodnost, še ni zasledila. "To je neobičajno," je povedala in dejala, da je bolje, da so otroci različnih narodnosti pomešani.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.