Ne pustite se odreti!

Foto: Žurnal24 (Foto: iStockphoto)
Durs je naletel na primere posojilnih pogodb, ki jih odlikujejo oderuške obresti in davčne nepravilnosti. Vračila so v nekaterih primerih tudi do petkrat višja od prejetih posojil.
Oglej si celoten članek
Prijavam sta namenjena anonimna telefonska številka 080 30 60 in e-naslov: prijave.durs@gov.si.

Davčna uprava RS (Durs) posojilojemalce opozarja, naj podrobno preverijo pogoje, pod katerimi prejemajo posojila. "Hkrati pa vse, ki so se znašli v neugodnem položaju, pozivamo, naj nam posredujejo čim bolj natančne podatke, s pomočjo katerih bomo lahko ustrezno ukrepali," dodajajo.

Desetodstotna provizija na roko
Durs je zlasti na območju Ljubljane odkril primere posojilnih pogodb, ki jih sklepajo fizične osebe, posredovanje pa poteka s pomočjo različnih podjetij, ki svoje storitve tudi oglašujejo. Družbe in samostojni podjetniki se običajno pojavljajo v vlogi posrednika, za posredovanje pa zaračunajo visoko, približno 10-odstotno provizijo, ki jo posojilojemalci plačajo posredniku po podpisu pogodbe, in sicer na roke v gotovini.

Hipoteke na nepremičninah
Večina pogodb se sklepa v obliki notarskega zapisa, vendar pogodbe ne izkazujejo dejanske vrednosti prejetega posojila, pač pa samo znesek dolga s pripadajočimi letnimi obrestmi. Vračila posojilodajalcem so v nekaterih primerih tudi do petkrat višja od prejetih posojil. Posojilo posojilojemalec prejme v gotovini, v vseh primerih pa se posojila zavaruje s hipoteko na nepremičninah, z dovolitvijo vpisa v zemljiško knjigo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.