Slovenija
20 ogledov

Ne pustite se odreti!

(Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Durs je naletel na primere posojilnih pogodb, ki jih odlikujejo oderuške obresti in davčne nepravilnosti. Vračila so v nekaterih primerih tudi do petkrat višja od prejetih posojil.
Prijavam sta namenjena anonimna telefonska številka 080 30 60 in e-naslov: prijave.durs@gov.si.

Davčna uprava RS (Durs) posojilojemalce opozarja, naj podrobno preverijo pogoje, pod katerimi prejemajo posojila. "Hkrati pa vse, ki so se znašli v neugodnem položaju, pozivamo, naj nam posredujejo čim bolj natančne podatke, s pomočjo katerih bomo lahko ustrezno ukrepali," dodajajo.

Desetodstotna provizija na roko
Durs je zlasti na območju Ljubljane odkril primere posojilnih pogodb, ki jih sklepajo fizične osebe, posredovanje pa poteka s pomočjo različnih podjetij, ki svoje storitve tudi oglašujejo. Družbe in samostojni podjetniki se običajno pojavljajo v vlogi posrednika, za posredovanje pa zaračunajo visoko, približno 10-odstotno provizijo, ki jo posojilojemalci plačajo posredniku po podpisu pogodbe, in sicer na roke v gotovini.

Hipoteke na nepremičninah
Večina pogodb se sklepa v obliki notarskega zapisa, vendar pogodbe ne izkazujejo dejanske vrednosti prejetega posojila, pač pa samo znesek dolga s pripadajočimi letnimi obrestmi. Vračila posojilodajalcem so v nekaterih primerih tudi do petkrat višja od prejetih posojil. Posojilo posojilojemalec prejme v gotovini, v vseh primerih pa se posojila zavaruje s hipoteko na nepremičninah, z dovolitvijo vpisa v zemljiško knjigo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.