Ne smetite po hribih!

Foto: Žurnal24 Idejni oče akcije je Tone Fornezzi Tof, ki obiskovalce gora poziva, da naj v gor
Od jutri naprej bodo vse planinske koče v okolici Triglava spet odprla svoja vrata. Na Planinski zvezi Slovenije ob tem vse obiskovalce gora prosijo, da naj smeti odnašajo v dolino.
Oglej si celoten članek

Generalni sekretar Planinske zveze Slovenije Danilo M. Sbrizaj je za zurnal24.si povedal, da bodo obiskovalce do konca oktobra s posebno akcijo opozarjali na problematiko smeti v gorah.

Gre za akcijo Očistimo slovenske gore, v okviru katere bodo organizatorji ob pomoči Zavarovalnice Triglav natisnili 20 tisoč vrečk in jih dostavili 25 izbranim planinskim domovom.

Črna odlagališča

Po besedah Sbrizaja je v visokogorju še kar nekaj črnih odlagališč, a precej manj kot v preteklosti, saj so jih v zadnjih letih uspešno sanirali. Sicer pa so med najbolj priljubljenimi gorniškimi potmi še vedno tiste v okolici Doline Triglavskih jezer in Krnskih jezer.

"Na izhodiščnih planinskih kočah v visokogorju, v Kamniško-Savinjskih Alpah in Karavankah bodo posebna stojala s temi vrečkami, ki jih bodo lahko obiskovalci odtrgali, vzeli s seboj in jih uporabili zato, da potem smeti, ki jih bodo imeli (ostanki hrane, embalaže) prinesejo s seboj v dolino in jih odložijo," pravi Sbrizaj in dodaja, da bo največja slovenska zavarovalnica nato poskrbela za prevoz odpadkov na deponije.

Organizatorji bodo akcijo izkoristili tudi za stara odlagališča odpadkov v visokogorju. Te bodo sanirali, odpadke pa bodo potem s pomočjo zavarovalnice s helikopterjem odpeljali v tujino.

Dolga zgodovina srbi za naravo
"Planinska zveza Slovenije je že v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja začela opozarjati svoje mlade člane, da se smeti ne smejo odmetavati v hribih in da jih je treba s seboj nositi v dolino. Mi smo s tem nadaljevali tudi v 90. letih prejšnjega stoletja, ko smo začeli akcijo Smeti odnesimo v dolino v nahrbtniku,"
se začetkov tovrstnih akcij spominja Sbrizaj.

Sogovornik ob tem dodaja, da niso toliko problem domači planinci kot ljubitelji gora iz tujine. Slednji namreč še vedno puščajo smeti v gorah, predvsem v planinskih kočah, kar pa njihovim upravljalcem povzroča dodatne stroške, saj morajo zato naročiti helikopterski prevoz.

Sbrizaj ob tem še pravi, da so planince na nek način prisilili, da smeti vzamejo s seboj v dolino tako, da so umaknili smetnjake izpred planinskih koč.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.