Slovenija
30 ogledov

Ne smetite po hribih!

Idejni oče akcije je Tone Fornezzi Tof, ki obiskovalce gora poziva, da naj v gor Žurnal24 main
Od jutri naprej bodo vse planinske koče v okolici Triglava spet odprla svoja vrata. Na Planinski zvezi Slovenije ob tem vse obiskovalce gora prosijo, da naj smeti odnašajo v dolino.

Generalni sekretar Planinske zveze Slovenije Danilo M. Sbrizaj je za zurnal24.si povedal, da bodo obiskovalce do konca oktobra s posebno akcijo opozarjali na problematiko smeti v gorah.

Gre za akcijo Očistimo slovenske gore, v okviru katere bodo organizatorji ob pomoči Zavarovalnice Triglav natisnili 20 tisoč vrečk in jih dostavili 25 izbranim planinskim domovom.

Črna odlagališča

Po besedah Sbrizaja je v visokogorju še kar nekaj črnih odlagališč, a precej manj kot v preteklosti, saj so jih v zadnjih letih uspešno sanirali. Sicer pa so med najbolj priljubljenimi gorniškimi potmi še vedno tiste v okolici Doline Triglavskih jezer in Krnskih jezer.

"Na izhodiščnih planinskih kočah v visokogorju, v Kamniško-Savinjskih Alpah in Karavankah bodo posebna stojala s temi vrečkami, ki jih bodo lahko obiskovalci odtrgali, vzeli s seboj in jih uporabili zato, da potem smeti, ki jih bodo imeli (ostanki hrane, embalaže) prinesejo s seboj v dolino in jih odložijo," pravi Sbrizaj in dodaja, da bo največja slovenska zavarovalnica nato poskrbela za prevoz odpadkov na deponije.

Organizatorji bodo akcijo izkoristili tudi za stara odlagališča odpadkov v visokogorju. Te bodo sanirali, odpadke pa bodo potem s pomočjo zavarovalnice s helikopterjem odpeljali v tujino.

Dolga zgodovina srbi za naravo
"Planinska zveza Slovenije je že v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja začela opozarjati svoje mlade člane, da se smeti ne smejo odmetavati v hribih in da jih je treba s seboj nositi v dolino. Mi smo s tem nadaljevali tudi v 90. letih prejšnjega stoletja, ko smo začeli akcijo Smeti odnesimo v dolino v nahrbtniku,"
se začetkov tovrstnih akcij spominja Sbrizaj.

Sogovornik ob tem dodaja, da niso toliko problem domači planinci kot ljubitelji gora iz tujine. Slednji namreč še vedno puščajo smeti v gorah, predvsem v planinskih kočah, kar pa njihovim upravljalcem povzroča dodatne stroške, saj morajo zato naročiti helikopterski prevoz.

Sbrizaj ob tem še pravi, da so planince na nek način prisilili, da smeti vzamejo s seboj v dolino tako, da so umaknili smetnjake izpred planinskih koč.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.