Ne usodi "sesutih" nacionalk

Foto: Žurnal24 Prenova Velike sprejemne dvorane CD je bila načrtovana in je nujna, pravi direkt
Cankarjev dom. Kable bodo skrili, dvorano prenovili. Cena: 1,17 milijona evrov.
Oglej si celoten članek

 Veliko sprejemno dvorano Cankarjevega doma (CD) zaradi dotrajanosti čaka prenova. Ta je nujna – tako pravi direktor Mitja Rotovnik –, "če nočemo, da bo CD doživel usodo sesutih nacionalk – opera, drama, narodni muzej, Narodna galerija ter tudi Narodna in univerzitetna knjižnica".

 

Stoli. V petek so v CD odprli ponudbe za obnovo 1.600 stolov v Gallusovi dvorani. Ponudnika še niso izbrali, saj morajo ponudbe ovrednotiti in se o njih pogovoriti, zbrati še kakšne dodatne informacije ter preveriti reference.

Ponudnika že iščejo prek javnega naročila, ocenjena vrednost prenove pa znaša 1,17 milijona evrov.

Dotrajano in zastarelo
"Kilometri" kablov so speljani kar po stropu in stenah, reflektorji so na konzolah, ki so bile naknadno dodane, in se ne ujemajo z zavesami, emajl se lušči, klopi so dotrajane, instalacije so zastarale, ob vsakem večjem nalivu pa pušča tudi hidroizolacija, razlaga hibe dvorane direktor. Dodaja, da je treba zmanjšati energetsko potratnost, a dvorana ni izolirana. Po prenovi bo podoba dvorane ostala enaka le tehnični, klimatski, električni in drugi postroji ter napeljave bodo skriti za zidovi ali pod stropom.

Idejo o preureditvi in investicijski načrt so pripravili v sodelovanju z arhitektom Andrejem Kasalom, ki je bil tesen sodelavec prvotnega oblikovalca Edvarda Ravnikarja. Sicer pa Rotovnik poleg omenjene prenove in zamenjave stolov v parterju Gallusove dvorane napoveduje še zamenjavo glavnega tovornega dvigala, sanacijo dotrajane odrske tehnike in vrsto manjših vzdrževalnih opravil.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.