Slovenija
7 ogledov

Ne usodi "sesutih" nacionalk

Prenova Velike sprejemne dvorane CD je bila načrtovana in je nujna, pravi direkt Žurnal24 main
Cankarjev dom. Kable bodo skrili, dvorano prenovili. Cena: 1,17 milijona evrov.

 Veliko sprejemno dvorano Cankarjevega doma (CD) zaradi dotrajanosti čaka prenova. Ta je nujna – tako pravi direktor Mitja Rotovnik –, "če nočemo, da bo CD doživel usodo sesutih nacionalk – opera, drama, narodni muzej, Narodna galerija ter tudi Narodna in univerzitetna knjižnica".

 

Stoli. V petek so v CD odprli ponudbe za obnovo 1.600 stolov v Gallusovi dvorani. Ponudnika še niso izbrali, saj morajo ponudbe ovrednotiti in se o njih pogovoriti, zbrati še kakšne dodatne informacije ter preveriti reference.

Ponudnika že iščejo prek javnega naročila, ocenjena vrednost prenove pa znaša 1,17 milijona evrov.

Dotrajano in zastarelo
"Kilometri" kablov so speljani kar po stropu in stenah, reflektorji so na konzolah, ki so bile naknadno dodane, in se ne ujemajo z zavesami, emajl se lušči, klopi so dotrajane, instalacije so zastarale, ob vsakem večjem nalivu pa pušča tudi hidroizolacija, razlaga hibe dvorane direktor. Dodaja, da je treba zmanjšati energetsko potratnost, a dvorana ni izolirana. Po prenovi bo podoba dvorane ostala enaka le tehnični, klimatski, električni in drugi postroji ter napeljave bodo skriti za zidovi ali pod stropom.

Idejo o preureditvi in investicijski načrt so pripravili v sodelovanju z arhitektom Andrejem Kasalom, ki je bil tesen sodelavec prvotnega oblikovalca Edvarda Ravnikarja. Sicer pa Rotovnik poleg omenjene prenove in zamenjave stolov v parterju Gallusove dvorane napoveduje še zamenjavo glavnega tovornega dvigala, sanacijo dotrajane odrske tehnike in vrsto manjših vzdrževalnih opravil.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.