Nekdanji ravnatelj na zatožni klopi, ker je zaščitil žrtvi?

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Tožilstvo mu očita, da je devetošolcema kršil pravico do izobraževanja.
Oglej si celoten članek

Nekdanji ravnatelj OŠ Prule Dušan Merc, ki smo ga pogosto videli tudi v medijih, se je po poročanju časnika Dnevnik znašel na zatožni klopi. 

Tri dni pred koncem pouka je dvema devetošolcema zaradi spolnega napada na sošolki onemogočil vstop v šolo. S tem je, kot pravi sam, varoval žrtvi, tožilstvo pa mu očita, da je fantoma kršil ustavno pravico do izobraževanja.

Spolno nadlegovanje leta 2013

Dnevnik navaja, da sta pred petimi leti in pol učenca devetega razreda ljubljanske osnovne šole Prule na športnem dnevu v bazenu Atlantis nadlegovala sošolki in ju spolno napadla. 

Silvestrovanje "Otroci so staršem odveč"

Ravnatelj osnovne šole je za to izvedel tri dni kasneje in napadalcema prepovedal vstop v šolo. Ker je želel zaščititi učenki, žrtvi spolnega napada, se je znašel na sodišču. 

Tožilstvo pritrdilo šolski inšpekciji

Šolska inšpekcija je ugotovila, da ni ravnal po vseh predpisih, saj naj bi učencema kršil ustavno pravico do izobraževanja. Ugotovitvi inšpektorja je po navedbah časnika pozneje pritrdilo tudi tožilstvo in včeraj se je Merc znašel na zatožni klopi ljubljanskega okrajnega sodišča. 

Foto: Profimedia stoli šola

Zdaj upokojeni ravnatelj inšpektorjeve obtožbe zavrača, ker da s tridnevnim "suspenzom" tik pred koncem pouka devetošolcema ni kršil njune pravice do izobraževanja, temveč jima je po lastnih navedbah zgolj onemogočil vstop v šolo in udeležbo na zaključnem izletu.

Iz postopka umaknili javnost

Sodnica je zaradi oškodovank in mladoletnih prič iz celotnega postopka izključila javnost. 

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 56

  • 13:53 1. December 2018.

    Nepridiprava sta imela možnost opraviti vse obveznosti med počitnicami tako da gre le za izgovor ali celo zaščito dveh nepridipravov …

  • 08:09 30. November 2018.

    Škandal brez primere.

  • 08:07 30. November 2018.

    v tej zakomplicirani državi, kjer se utapljamo v morju birokracije in oceanu predpisov, je treba več ali manj skrbet samo …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.