Slovenija
179 ogledov

"Otroci so staršem odveč"

(Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
“S sistemi varstva in biznisa, čustvenimi nadomestki, bodo starši žurali, kot da otrok ne bi imeli.” Strokovnjaki: preveč zaposleni starši naj bodo za prazniki raje doma s svojimi otroki.
Ko otrok zapopade koncept božično-novoletnih praznikov kot nekaj posebnega in veselega, se seveda nezavedno sprašuje kaj je narobe z njim, če ob njem ni staršev.
Roman Vodeb, psihoanalitik

Kdor za novo leto ne more biti s svojimi otroki, razen če je v službi, nosi v sebi defekt, ker so mu otroci odveč,” ocenjuje ravnatelj OŠ Prule Dušan Merc.

“Karieristični starši, ki so ves čas v službi, naj bodo doma vsaj za silvestrovo,” se strinja psihoanalitik Roman Vodeb. Dodaja, da si starši, ki z otroki skozi leto prebijejo veliko časa in jih ti ne pogrešajo, z lahkoto lahko privoščijo silvestrovanje ločeno od njih.

Povpraševanje za varstvo otrok za Silvestrovo se zaenkrat ne razlikuje od ostalih praznikov, včasih tudi od navadnih dni. Tako pojasnjuje Irena Kožuh, direktorica Servisa Oma, ki razlike z lani po povpraševanju ne opaža.

Zelo zaposleni starši celoletnega minusa ne morejo nadoknaditi v nekaj dneh. Če gredo še takrat po svoje, ne sporočajo ravno ljubezni do svojih otrok.
Matic Munc, psiholog

Odprli tudi otroški hotel
Varstvo otrok za Silvestrovo ponuja veliko ljudi, ki bodo silvestrovali doma s svojo družino, smo pisali v Žurnalu minulo soboto. Poleg organiziranega varstva usposobljenih ljudi, pa je letos vrata odprl hotel namenjen otrokom, Omina graščina za otroke v Preddvoru.

To je za nas povsem nova zadeva, takšnega hotela tudi ne poznam,” pravi psiholog Matic Munc. V primeru, da je za otroke v takih oblikah varstva dobro in strokovno poskrbljeno, ne vidi nobenih težav. “Pač še ena izmed oblik varstva, ki omogoča, da lahko dva odrasla preživita noč na svoj način,” komentira.

Starši si silvestrovanje velikokrat organizirajo tako, da praznuje več družin skupaj, kjer sami poskrbijo za otroke, ali pa silvestrovanje skrajšajo in ga praznujejo skupaj z otroki.
Irena Kožuh, Seris Oma

Čustveni nadomestki
S temi sistemi varstva in biznisa, s čustvenimi nadomestki bodo pač starši žurali po svoje, brez otrok, kakor da jih ne bi imeli,” pojasnjuje Merc. Če daš otroka drugim, po njegovem mnenju otroku sporočaš, da ga ne maraš. “Poleg tega otroka ne bi dal nikomur ob takšnih prilikah - zloraba je sama pred vrati, samo čaka, da naredimo napako,” dodaja.

Problematični znajo biti najbolj tisti otroci, ki imajo že osvojen koncept proslavljanja novega leta s poljubljanjem, a jim tudi sicer karieristične mamice kronično manjka,” pravi Vodeb. Taki otroci bi po njegovih besedah znali pri prehodu v novo leto najbolj trpeti, kar za tako poseben dogodek, ki naj bi bil poln veselja, ni dobro. “Ena noč, Silvestrovo, ni problematična in ne pušča kakšnih posledic, če ima otrok ljubečo mamico,” še pravi.

Če za praznike ne moreš živeti s svojimi otroki, razen če moraš biti v službi, jih pač ne maraš ... pomenijo ti motnjo, da ne moreš “uživati” življenja.
Dušan Merc, ravnatelj

Tudi starost je pomembna
"Starost otrok, ki potrebujejo varstvo, je različna. Večina za manjše otroke poskrbi sama, v varstvo pa dajo otroke od približno tretjega leta dalje,” pojasnjuje Irena Kožuh.

Vsako starostno obdobje ima svoje zakonitosti glede varstva za Silvestrovo. Zakonitost po načelu, mlajši kot je otrok, bolj rabi varstvo, tukaj ne vzdrži,“ pravi Vodeb. Prepuščanje otrok drugim je najbolj delikatno pri tistih, ki Silvestrovo že prepoznavajo kot poseben dogodek. Po njegovi oceni je dobro, da Silvestrovo ni prvi večer, v katerem otrok ni ob starših, ko gre spat. “Če gredo otroci ponavadi spat še pred polnočjo in če so vajeni, da jih pospremi občasno spat tudi kdo drug, silvestrska odsotnost staršev ni problematična,” je sklenil.

“Starost nikoli ne more biti tista meja zrelosti, ko lahko nekaj pustimo in česa ne,”
meni Munc. Pravi, da gre tu za poznavanje svojega otroka, za stopnjo zaupanja in tudi družinsko klimo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.