Nekdo naj bi zastrupil češnji v mestnem jedru

češnja lipa kostanj
V središču slovenske prestolnice bo potrebno odstraniti več obolelih dreves.
Oglej si celoten članek

Mestna občina Ljubljana je zaradi zagotavljanja varnosti začela z odstranjevanjem nekaterih obolelih dreves v središču mesta. Vsa odstranjena drevesa bodo jesni nadomestili v novimi.

Na seznamu okazanih dreves sta se znašli dve suhi češnji na brežini ob Bregu, lipa na Petkovškovem nabrežju, kostanj na Ambroževem trgu in javor na Grudnovem nabrežju.

Kot so sporočili z ljubljanske občine, "sta se češnji posušili nenadno, zato predvidevamo, da je šlo za namerno uničenje (zastrupitev)."  Pri pregledu lipe so arboristi ugotovili upadajoče stanje vitalnosti, prisotnost trosnjakov v krošnji in odmiranje krošnje.

Kostanj na Ambroževem trgu je votel in ima hudo poškodbo debla, pregled z rezistografom pa je pokazal tudi obsežen delež razkrojenih tkiv. V zelo slabem stanju je tudi javor na Grudnovem nabrečju, ki ima posušene skoraj 80 odstotkov krošnje, trosnjake po celotnem obodu koreničnika ter obsežen del razkrojenih tkiv na zahodni strani debla, zardi česar predstavlja grožnjo varnosti, saj je njegova stabilnost oslabljena.

"Vsa odstranjena drevesa bomo nadomestili z novimi."

Mestna občina Ljubljana

V Mestni občini Ljubljana poudarjajo, da se zavedajo pomena mestnih dreves, zato si vseskozi prizadevajo, da bi ohranili vsako drevo v mestu, nenehno pa zasajajo tudi nova.

Za potrebe vzdrževanja na javnih zelenih površinah vsako leto zasadijo od 300 do 600 drevordenih dreves.

Številna drevesa zasadijo tudi v okviru prenove parkirišč, ulic in cest, obenem pa skrbijo tudi za sadna drevesa v mestnih sadovnjakih in pogozdovanje v gozdovih. Skupno so doslej zasadili že 40.000 dreves.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 07:48 1. Maj 2020.

    .....in potem recejo nekdo je zastrupil drevesa......hm naj razmislijo o 5G,...ta bo zastrupil cel svet ne samo drevesa....

  • 17:45 30. April 2020.

    A okoli Trstenjakove ni nič škode. Torej Twito ne dela škode?! Samo v razmislek, prihaja 5G tehnologija, tisti prvi bodo …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.