Nepremičnine po polovični ceni

Foto: Žurnal24 1,6 milijona evrov je cena, po kateri se bo konec maja na dražbi prodajala tale Foto: Žurnal24 NEPREMIČNINA, GARSONJERA Foto: Žurnal24 NEPREMIČNINA, STARI TRG
Dražbe. 
Sredi Ljubljane se je 
nedavno stanovanje s 70 kvadrati prodalo za 60 tisoč evrov. Past. 
Da na dražbi kupljena nepremičnina preide v posest novega lastnika, lahko minejo tudi tri leta.
Oglej si celoten članek

Priložnost. Celo s pičlimi 30 tisočaki gotovine lahko postanete lastnik stanovanja. Po tej ceni se eno, 57 kvadratnih metrov veliko stanovanje prodaja v Trbovljah, drugo, veliko 49 kvadratnih metrov, pa v Murski Soboti.

Štiri pravila, če kupujete nepremičnino na dražbi

1. Samo nepoučeni kupujejo na prvem naroku
Na prvem naroku se nepremičnina prodaja po ceni, ki je bila določena v cenitvenem poročilu. Na drugem naroku pa se prodajajo tudi do polovice ceneje.

2. Nepremičnine nasilnežev
Vedno se je dobro pozanimati o lastniku (lastnikih) stanovanja, ki se prodaja na dražbi. Naš sogovornik odsvetuje nakup stanovanj, če so dolžniki nasilneži (pretepajo družino, razgrajajo, imajo težave z alkoholom) ali če se je v družini zgodila kakšna huda tragedija (umor). “V teh primerih nikoli ne veš, ali lahko pride do maščevanja dolžnika, ki je sicer povsem zakonito izgubil streho nad glavo,” opozarja.

3. Varneje je kupovanje prek podjetja ali posrednika
Sogovornik svetuje tudi, da na dražbah nepremičnin od fizičnih oseb ne kupujete kot fizična oseba, ampak prek podjetja. “Ker gre za finančne zlome posameznikov, je dobro, da dolžnik ne pozna novega kupca,” svetuje.

4. Prisilna deložacija
Le redko se upnik po dražbi prostovoljno izseli iz nepremičnine. Običajno je potrebna deložacija, ki jo izvedeta izvršitelj in policija.

Gre za nepremičnini, ki sta se zaradi dolgov lastnikov znašli na javnih dražbah. Samo maja se bo na slovenskih okrajnih sodiščih zvrstilo več kot 500 tovrstnih prodaj; od tega 43 v Ljubljani in 58 v Mariboru.

Skupaj je bilo lani že več kot šest tisoč dražb, leta 2008 (pred krizo) pa le okoli 4.500, pravi Bernard Ravnak, direktor in lastnik portala Javnadrazba.si.

“Val bo leta 2013”
“Da se na koncu javna dražba sploh zgodi, na naših sodiščih od vloženega predloga za izvršbo mine leto ali dve,” pravi poznavalec dražb – poslovnež, ki tudi sam tako kupuje nepremičnine.

Ker banke zaradi strahu, da zrušijo cene nepremičnin, tudi za leto in več odložijo sprožitev izvršbe nad neplačniki posojil in ker je Slovenija dno krize dosegla šele konec leta 2009, se val dražb pri nas obeta šele leta 2013, meni.

Se pa tudi že zdaj da kupiti 70 kvadratnih metov veliko stanovanje v Ljubljani za 60 tisoč evrov, pove sogovornik iz lastne izkušnje. “Le malo sreče je treba imeni,” doda.

Dražba je lahko draga
Na dražbah gredo slabše v prodajo le nepremičnine na periferiji in dražje nepremičnine.

A sodnik Damjan Orož, podpredsednik Okrajnega sodišča v Ljubljani, pravi, da so v prejšnjih mesecih prodali kar nekaj večjih nepremičnin in vil večinoma propadlih podjetnikov, so pa v takih primerih kupci običajno podjetja, ne fizične osebe.

Največja tekma je “za stanovanja, ki so na lokacijah, kjer je prijetno živeti”. Zaradi na prvi pogled privlačnih cen pa se nekateri tudi opečejo.

“Pride cela družina, mama, oče, dedek, ki združijo denar ter na koncu stanovanje zaradi naivnosti in želje, da ga, ker je tako poceni, na vsak način kupijo, preplačajo,”
razlaga poznavalec dražb.

Triki dolžnikov
Se pa menda da postopek dražbe zavleči, če zna dolžnik “nepremičnino obremeniti tako, da ni več privlačna za nobenega kupca”.

Tudi če se dražba konča uspešno, se lahko dolžnik z vsemi mogočimi pritožbami na sklepe sodišča še od enega do treh let izogiba izselitvi, pravijo sogovorniki.

Mali dolžniki plačajo
Ozadje. Nepremičnine, ki bi se prodajale zaradi nekaj tisoč evrov, recimo neplačanih računov upravnikom, skoraj nikoli ne končajo na dražbi.

“Dolžnik običajno tik pred dražbo poravna račune, sodišče pa dražbo prekliče,” pravi sogovornik.

Tudi dražba stanovanja na Starem trgu 30 (na fotografiji v GALERIJI) je bila v četrtek že preklicana.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.