Nestrpnost v času krize narašča

Foto: Ljubljana 27.06.09, gay parada, parada ponosa, Foto: Dejan Mijovic Ljubljana 27.06.09, gay parada, parada ponosa, Foto: Dejan Mijovic
Oblike. Spodbujanja sovraštva je največ na spletu, dogajajo se tudi pretepi
Oglej si celoten članek

Organizatorji tedna Parade ponosa, ki se bo končal v soboto z ulično demonstracijo, opozarjajo na to, da solidarnosti in svobode ne zahtevajo le za geje in lezbijke, ampak za vse zapostavljene skupine, ki so lahko tarča nestrpnosti. "To so tudi neplačani delavci, samski ljudje, izbrisani in drugi," pravi Nina Hudej iz Društva Parada ponosa in dodaja, da se lahko nestrpnost med gospodarsko krizo hitro poveča.

Več sumov kaznivih dejanj

Povečanje nestrpnosti opaža tudi policija, saj vsako leto obravnavajo več sumov kaznivih dejanj spodbujanja nestrpnosti na podlagi narodnosti, rase, vere, etnije, spolne usmerjenosti in drugih osebnih okoliščin. A razloge za povečanje vidijo predvsem v "dvigu ozaveščenosti ljudi, kakovostnem sodelovanju policije z nevladno organizacijo Spletno oko in bolj usmerjenem delu policije na tem področju".

V prvem polletju lanskega leta je policija prejela 28 ovadb javnega spodbujanja sovraštva, leto prej je bilo primerov največ, 44, medtem ko so bili pred desetimi leti le štirje. Večina kaznivih dejanj je storjenih s pomočjo elektronskih medijev oziroma na spletu.

O nestrpnosti ne molčati

Hudejeva še pojasnjuje, da se lahko nestrpnost med ekonomsko krizo hitro poveča, ker je v družbi več splošnega nezadovoljstva. "Zato je še toliko pomembnejše, da se identitetna vprašanja ne zanemarjajo. O tem je treba razpravljati, jih postaviti na glavno mesto tudi med politiki," pravi in dodaja: "Oblike nestrpnosti so različne, od očitnih, kot so pretepi, do bolj subtilnih, manj vidnih. Tak primer so denimo informacije, ki so nestrpne in zavajajo pod krinko skrbi za družine."

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • VSK
    11:39 12. Junij 2013.

    GAMAD ena zafustrirana!! Dejmo se bahat z nenormalnostjo in se vn' metat da ste pederajsi! Ne nam vsiljevat tega vašega …

  • 09:27 12. Junij 2013.

    Okrogla miza “Enakopravnost gejev in lezbijk – vprašanje preko/zunaj ideologije”<br />V ponedeljek, 10. 6., je bila okrogla miza na kateri …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.