Slovenija
54 ogledov

Nestrpnost v času krize narašča

Ljubljana 27.06.09, gay parada, parada ponosa, Foto: Dejan Mijovic Ljubljana 27.06.09, gay parada, parada ponosa, Foto: Dejan Mijovic
Oblike. Spodbujanja sovraštva je največ na spletu, dogajajo se tudi pretepi

Organizatorji tedna Parade ponosa, ki se bo končal v soboto z ulično demonstracijo, opozarjajo na to, da solidarnosti in svobode ne zahtevajo le za geje in lezbijke, ampak za vse zapostavljene skupine, ki so lahko tarča nestrpnosti. "To so tudi neplačani delavci, samski ljudje, izbrisani in drugi," pravi Nina Hudej iz Društva Parada ponosa in dodaja, da se lahko nestrpnost med gospodarsko krizo hitro poveča.

Več sumov kaznivih dejanj

Povečanje nestrpnosti opaža tudi policija, saj vsako leto obravnavajo več sumov kaznivih dejanj spodbujanja nestrpnosti na podlagi narodnosti, rase, vere, etnije, spolne usmerjenosti in drugih osebnih okoliščin. A razloge za povečanje vidijo predvsem v "dvigu ozaveščenosti ljudi, kakovostnem sodelovanju policije z nevladno organizacijo Spletno oko in bolj usmerjenem delu policije na tem področju".

V prvem polletju lanskega leta je policija prejela 28 ovadb javnega spodbujanja sovraštva, leto prej je bilo primerov največ, 44, medtem ko so bili pred desetimi leti le štirje. Večina kaznivih dejanj je storjenih s pomočjo elektronskih medijev oziroma na spletu.

O nestrpnosti ne molčati

Hudejeva še pojasnjuje, da se lahko nestrpnost med ekonomsko krizo hitro poveča, ker je v družbi več splošnega nezadovoljstva. "Zato je še toliko pomembnejše, da se identitetna vprašanja ne zanemarjajo. O tem je treba razpravljati, jih postaviti na glavno mesto tudi med politiki," pravi in dodaja: "Oblike nestrpnosti so različne, od očitnih, kot so pretepi, do bolj subtilnih, manj vidnih. Tak primer so denimo informacije, ki so nestrpne in zavajajo pod krinko skrbi za družine."

 

Komentarjev 2
  • VSK 11:39 12.junij 2013.

    GAMAD ena zafustrirana!! Dejmo se bahat z nenormalnostjo in se vn' metat da ste pederajsi! Ne nam vsiljevat tega vašega nenormalnega vedenja ker kaj drugega kot da vas potem potoučemo itak ni za pričakovat!!škoda ker je Slovenija copatarsko/ameriško usmerjena... ...prikaži več drugače bi morala to bit parada PONOSU!!

  • ennanova 09:27 12.junij 2013.

    Okrogla miza “Enakopravnost gejev in lezbijk – vprašanje preko/zunaj ideologije”V ponedeljek, 10. 6., je bila okrogla miza na kateri je bilo govora o tem, kako v najbolj progresivnih evropskih in ameriških državah gejevsko in lezbično vprašanje pravzaprav že prehaja ...prikaži več v mainstream in ne predstavlja več ločnice med levimi in desnimi političnimi silami. Primer takšne napredne države je Velika Britanija, saj je izhodišče za to tezo prav stavek predsednika britanske vlade Camerona, ki ga je izrekel pred kakšnima dvema letoma: “I don’t support gay marriage in spite of being a Conservative. I support gay marriage because I am a Conservative.”http://za-misli.si/subkultura/1032-okrogla-miza-enakopravnost-gejev-in-lezbijk-vprasanje-prekozunaj-ideologije