Neutemeljeno grozijo z vaškimi stražami?

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Zaradi kriminala vaščani Željn pri Kočevju razmišljajo o postavitvi vaških straž.
Oglej si celoten članek

Nekateri prebivalci Željn pri Kočevju grozijo, da bodo, če policija ne bo ukrepala zaradi naraščajočega nasilja, postavili vaške straže. "Po sestanku, ki smo ga imeli prejšnji četrtek, so spet pokradli neki ženski rože, enim ljudem so metali kamne v avtomobil, trgali nezrela jabolka itn. Če se bo tako naprej dogajalo, če policija ne bo ukrepala, bo treba res vzpostavit vaške straže," nam je potrdil vaški mož Aleksander Vidrih.

"Podatki Vidriha so neresnični"

Po besedah Vidriha v zadnjem letu naraščata tako kriminal kot število Romov v vasi, kar pa sta zanikala kočevska podžupanja Lilijana Štefanič in romski svetnik Marjan Hudorovič.

Štefanova je dejala, da tega "policisti statistično niti ne beležijo. Gre za strah pred naseljevanjem novih Romov v to naselje. Širile so se govorice, da se bo to naselje širilo. Te govorice moram demantirati, kajti v občinskem prostorskem načrtu ne načrtujemo nobene dodatne lokacije za Rome."

"Ne vem, kdo je koga najhujskal, da prihaja do tega. Do zdaj ni bilo nobenih problemov, tako da mislim, da tudi zdaj ni takih problemov kot pravijo," dodaja Hudorovič.

Prav tako ne beležijo večjega priseljevanja, ampak obstajajo posamični primeri, ko so si Romi našli partnerja zunaj vasi in si nato pri starših ustvarili svojo družino.

Rešitev v četrtek?

Za četrtek so na pobudo Romov sklicali sestanek, na katerem bodo skušali najti rešitev. Če skupnega jezika ne bo, Vidrih trdi, da bodo določili datume, kdaj bodo postavili vaške straže.

Na ta scenarij, ki je sicer po mnenju Romov in občine nepotreben, se na občini že pripravljajo. V primeru vaških straž bodo sklicali sestanek, na katerem bodo soočili vse vpletene strani.

Potrebna je sistemska rešitev

Štefaničeva ob tem poudarja, da bi morala država pripraviti smernice, kako urediti romsko problematiko. Predlaga, da izberejo tri primere dobrih praks in na podlagi teh izkušenj pripravijo priporočila za občine. "Predvsem v Prekmurju se imamo kaj za naučit," pravi.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 7

  • 07:27 26. April 2013.

    Kot da je policija sposobna ustaviti dejanja ,ki ga povzročajo cigani in njihova miselnost. ..policaji se jih bolj bojijo kot …

  • 09:42 23. Junij 2012.

    Pričakoval bi, da pisec tega članka preveri pri civilni iniciativi priključitev g. Vidriha k nam. O tem se nikoli nismo …

  • 22:34 22. Junij 2012.

    V ZVEZI Z OBJAVLJENIM ČLANKOM SE OGLAŠAM ZARADI NERESNIC,KATERE SO BILE OBJAVLJENE.V ČLANKU SE OMENJAJO VAŠKE STRAŽE O KATERIH NA …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.