Nevarna prehranska dopolnila tudi v Sloveniji

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Če uživate prehranska dopolnila za športnike, nujno preverite, ali vsebujejo sestavino 1,3 dimetilanilamin, ki se sicer pojavlja pod različnimi imeni. Če jo vsebujejo, takoj prenehajte z uživanjem.
Oglej si celoten članek

Nevarna sestavina v prehranskih dopolnilih za športnike 1,3 dimetilanilamin (DMAA) lahko negativno vpliva na srce in možgane, opozarjajo na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS). Zlasti v kombinaciji z uživanjem kofeina je še posebej nevarna.

"Do zdaj so bili na evropskem tržišču odkriti številni izdelki, ki vsebujejo omenjeno sestavino, toda seznam ni popoln in so lahko na trgu tudi izdelki pod drugimi imeni, zato še pred nakupom preverite sestavine v prehranskih dopolnilih," svetujejo na ZPS. Če imate takšen izdelek doma, ga zavrzite ali vrnite v trgovino.

Različna imena

1,3 dimetilanilamin se skriva tudi pod naslednjimi imeni: DMAA, olje geranij (pelargonij) oz. geranamin. Na izvirni označbi tudi kot: 4-methyl-2-hexanamine; 4-methyl-2-hexylamine; 2-amino-4-methylhexane; 1,3-dimethylamylamine; 1,3-dimethylpentylamine. ZPS opozarja: "Prodaja izdelkov, ki vsebujejo katerokoli od navedenih oblik zapisa sestavine 1,3 dimetilanilamina, je prepovedana."

Naredili pa so tudi seznam prehranskih dopolnil, ki vsebujejo nevarno sestavino: Hemodrene, Hemorush, Hemo-Rage, Crack, Marrow Matters, Jack3d, Spirodex, Napalm, Lipo-6 Black, Noxpump, Neurocore, Black Bombs Thermogenic Detonator, Presurge Unleashed, Beta-Cret Extreme, Dexaprine, Maximise, Endoburn, Hydroxystim, Mesomorph, Oxylite, 1MR, Stacker2Rush in Labrada Stim-Force.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.