Slovenija
135 ogledov

Nevarna prehranska dopolnila tudi v Sloveniji

Tablete alkohol-T Žurnal24 main
Če uživate prehranska dopolnila za športnike, nujno preverite, ali vsebujejo sestavino 1,3 dimetilanilamin, ki se sicer pojavlja pod različnimi imeni. Če jo vsebujejo, takoj prenehajte z uživanjem.

Nevarna sestavina v prehranskih dopolnilih za športnike 1,3 dimetilanilamin (DMAA) lahko negativno vpliva na srce in možgane, opozarjajo na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS). Zlasti v kombinaciji z uživanjem kofeina je še posebej nevarna.

"Do zdaj so bili na evropskem tržišču odkriti številni izdelki, ki vsebujejo omenjeno sestavino, toda seznam ni popoln in so lahko na trgu tudi izdelki pod drugimi imeni, zato še pred nakupom preverite sestavine v prehranskih dopolnilih," svetujejo na ZPS. Če imate takšen izdelek doma, ga zavrzite ali vrnite v trgovino.

Različna imena

1,3 dimetilanilamin se skriva tudi pod naslednjimi imeni: DMAA, olje geranij (pelargonij) oz. geranamin. Na izvirni označbi tudi kot: 4-methyl-2-hexanamine; 4-methyl-2-hexylamine; 2-amino-4-methylhexane; 1,3-dimethylamylamine; 1,3-dimethylpentylamine. ZPS opozarja: "Prodaja izdelkov, ki vsebujejo katerokoli od navedenih oblik zapisa sestavine 1,3 dimetilanilamina, je prepovedana."

Naredili pa so tudi seznam prehranskih dopolnil, ki vsebujejo nevarno sestavino: Hemodrene, Hemorush, Hemo-Rage, Crack, Marrow Matters, Jack3d, Spirodex, Napalm, Lipo-6 Black, Noxpump, Neurocore, Black Bombs Thermogenic Detonator, Presurge Unleashed, Beta-Cret Extreme, Dexaprine, Maximise, Endoburn, Hydroxystim, Mesomorph, Oxylite, 1MR, Stacker2Rush in Labrada Stim-Force.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.