Ni bojazni za volitve

Foto: Žurnal24 “Ustavno sodišče je pred leti ugotovilo, da ima pravica do volitev prednost pred
Zakon o volitvah 
v Kopru. Prestal prvo 
stopničko 
parlamentarnega sprejemanja.
Oglej si celoten članek

Niso ga disciplinirali
Centrala
. “V Ljubljani je ljudem jasno, da morajo poslanci z lokalnimi oblastmi sodelovati, govorice, da so me v centrali stranke hoteli disciplinirati, ne držijo. Sodelovanje še ne pomeni tudi politične podpore,” zatrjuje Luka Juri, ki je včeraj organiziral pogovor o načrtih ureditve koprskega akvatorija. Projekt Capo Vista, v sklopu katerega bi med drugim na umetnem otoku v zalivu zgradili 140-metrski nebotičnik, je sprva predvideval panoramsko kolo. “Mnenje o tem, ali takšna stolpnica spada v ta prostor, naj pove javnost, ki jo je treba v načrte bolj vključiti, osebno pa se mi zdi projekt kot celota dober,” meni Juri.

 

“Odbor za lokalno samoupravo je včeraj soglasno sprejel predlog zakona o razpisu volitev v Kopru; s sklepom, da se izvedejo po pravilu predčasnih volitev. To pomeni, da bi bile lahko izpeljane v začetku junija, če seveda ne bo zapletov z ustavnim sodiščem,” je včeraj po seji povedal poslanec SD Luka Juri, ki je skupaj s kolegom Marijanom Križmanom tudi predlagatelj zakona.

Zakon o razpisu volitev v Kopru gre prihodnji teden na majsko sejo državnega zbora. Mandat občinskih svetnikov in župana bi bil po tem predlogu krajši od štirih let, iztekel bi se skupaj z rednimi mandati preostalih lokalnih skupnosti. Vlada zakonu ne nasprotuje.

Kako pa Ankarančani?

Bodo pobudniki samostojne občine Ankaran zakon poslali v ustavno presojo? Gregor Strmčnik, vodja pobude, na vprašanje ni odgovoril neposredno: “Počakajmo na končno odločitev državnega zbora. Ustavno sodišče je sicer jasno povedalo, da morajo biti volitve razpisane ločeno, v Ankaranu in Kopru posebej. Če bodo poslanci ravnali drugače, ne bodo ravnali skladno s to odločitvijo.”
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.