Slovenija
10 ogledov

Ni bojazni za volitve

“Ustavno sodišče je pred leti ugotovilo, da ima pravica do volitev prednost pred Žurnal24 main
Zakon o volitvah 
v Kopru. Prestal prvo 
stopničko 
parlamentarnega sprejemanja.

Niso ga disciplinirali
Centrala
. “V Ljubljani je ljudem jasno, da morajo poslanci z lokalnimi oblastmi sodelovati, govorice, da so me v centrali stranke hoteli disciplinirati, ne držijo. Sodelovanje še ne pomeni tudi politične podpore,” zatrjuje Luka Juri, ki je včeraj organiziral pogovor o načrtih ureditve koprskega akvatorija. Projekt Capo Vista, v sklopu katerega bi med drugim na umetnem otoku v zalivu zgradili 140-metrski nebotičnik, je sprva predvideval panoramsko kolo. “Mnenje o tem, ali takšna stolpnica spada v ta prostor, naj pove javnost, ki jo je treba v načrte bolj vključiti, osebno pa se mi zdi projekt kot celota dober,” meni Juri.

 

“Odbor za lokalno samoupravo je včeraj soglasno sprejel predlog zakona o razpisu volitev v Kopru; s sklepom, da se izvedejo po pravilu predčasnih volitev. To pomeni, da bi bile lahko izpeljane v začetku junija, če seveda ne bo zapletov z ustavnim sodiščem,” je včeraj po seji povedal poslanec SD Luka Juri, ki je skupaj s kolegom Marijanom Križmanom tudi predlagatelj zakona.

Zakon o razpisu volitev v Kopru gre prihodnji teden na majsko sejo državnega zbora. Mandat občinskih svetnikov in župana bi bil po tem predlogu krajši od štirih let, iztekel bi se skupaj z rednimi mandati preostalih lokalnih skupnosti. Vlada zakonu ne nasprotuje.

Kako pa Ankarančani?

Bodo pobudniki samostojne občine Ankaran zakon poslali v ustavno presojo? Gregor Strmčnik, vodja pobude, na vprašanje ni odgovoril neposredno: “Počakajmo na končno odločitev državnega zbora. Ustavno sodišče je sicer jasno povedalo, da morajo biti volitve razpisane ločeno, v Ankaranu in Kopru posebej. Če bodo poslanci ravnali drugače, ne bodo ravnali skladno s to odločitvijo.”
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.