Ni jim dal zaupnih podatkov, zato so klicali Janšo. Sledila je odpoved.

Foto: Saša Despot Janez Janša Foto: Žurnal24 Saso_Polanec2_BOT_211005 Foto: Žurnal24 main matej lahovnik
Bojan Nastav, zdaj že nekdanji direktor državnega statističnega urada (Surs), je moral s položaja oditi, ker ni želel kršiti zakonodaje, poroča portal Necenzurirano.
Oglej si celoten članek

Vladni svetovalni skupini, ki je pod vodstvom Mateja Lahovnika pripravljala protikorona ukrepe, namreč ni dovolil brezpogojnega dostopa do najbolj varovanih podatkov Sursa o slovenskem gospodarstvu. Te podjetja sporočajo različnim institucijam, Surs pa je dolžan jamčiti za njihovo zaupnost.

Foto: Žurnal24 Saso_Polanec2_BOT_211005 Do teh podatkov se je po poročanju novinarjev portala Necenzurirano želel priti član skupine, ekonomist Sašo Polanec. Ker jih ni dobil, je Lahovnik po telefonu poklical predsednika vlade Janeza Janšo. Takoj zatem je vlada na Janšev predlog razrešila direktorja Sursa. 

Polanec je varovane podatke zahteval v imenu skupine, ki deluje kot neformalno združenje, skupina nima pravne podlage za svoje delovanje. Njeni člani niso prejeli sklepov o imenovanju, ne odgovarjajo nikomur in tudi podatkov, ki jih pridobijo pri svojem delu od državnih organov, niso dolžni varovati. 

Foto: Žurnal24 main matej lahovnik

Takšna pravna siva cona onemogoča nadzor nad njihovimi morebitnimi zasebnimi posli, konflikti interesov in postranskimi zaslužki, pišejo na Necenzurirano: „Člani skupine, ki za svoje delo uradno ne prejemajo plačila, so namreč tudi podjetniki. Sodelujejo z zasebnimi naročniki: eni delajo za podjetja, drugi sedijo v nadzornih svetih. Delo v svetovalni skupini in podatke, ki jih bodo pri tem pridobili, bodo lahko uporabili kot referenco za pridobivanje prihodnjih poslov.“

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 49

  • 12:11 5. Junij 2020.

    Vzroka za zamenjavo nisem vedel. Ko pa se pojavi ime Frutka je pa vse jasno. Meni ni edino to kako …

  • 07:41 5. Junij 2020.

    [ V Živalski farmi po revoluciji pod vodstvom prašičev, živali prevzamejo oblast in izženejo svojega lastnika. Živali izvolijo prašiče, ki …

  • 19:17 4. Junij 2020.

    Lahovnik naj toži profesuro na Univerzi zaradi izdane diplome ! Nekoč je že pokazal svojo sposobnost doktorja ekonomije .

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.