Slovenija
23133 ogledov

Ni jim dal zaupnih podatkov, zato so klicali Janšo. Sledila je odpoved.

Janez Janša
1/3
Saša Despot
Bojan Nastav, zdaj že nekdanji direktor državnega statističnega urada (Surs), je moral s položaja oditi, ker ni želel kršiti zakonodaje, poroča portal Necenzurirano.

Vladni svetovalni skupini, ki je pod vodstvom Mateja Lahovnika pripravljala protikorona ukrepe, namreč ni dovolil brezpogojnega dostopa do najbolj varovanih podatkov Sursa o slovenskem gospodarstvu. Te podjetja sporočajo različnim institucijam, Surs pa je dolžan jamčiti za njihovo zaupnost.

Saso_Polanec2_BOT_211005 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Do teh podatkov se je po poročanju novinarjev portala Necenzurirano želel priti član skupine, ekonomist Sašo Polanec. Ker jih ni dobil, je Lahovnik po telefonu poklical predsednika vlade Janeza Janšo. Takoj zatem je vlada na Janšev predlog razrešila direktorja Sursa. 

Polanec je varovane podatke zahteval v imenu skupine, ki deluje kot neformalno združenje, skupina nima pravne podlage za svoje delovanje. Njeni člani niso prejeli sklepov o imenovanju, ne odgovarjajo nikomur in tudi podatkov, ki jih pridobijo pri svojem delu od državnih organov, niso dolžni varovati. 

matej lahovnik | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Takšna pravna siva cona onemogoča nadzor nad njihovimi morebitnimi zasebnimi posli, konflikti interesov in postranskimi zaslužki, pišejo na Necenzurirano: „Člani skupine, ki za svoje delo uradno ne prejemajo plačila, so namreč tudi podjetniki. Sodelujejo z zasebnimi naročniki: eni delajo za podjetja, drugi sedijo v nadzornih svetih. Delo v svetovalni skupini in podatke, ki jih bodo pri tem pridobili, bodo lahko uporabili kot referenco za pridobivanje prihodnjih poslov.“

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 49
  • johan12 12:11 05.junij 2020.

    Vzroka za zamenjavo nisem vedel. Ko pa se pojavi ime Frutka je pa vse jasno. Meni ni edino to kako lahko tak ekonomski debil dela na Ekonomski fakulteti. TEŠ6 je njegov domet v praksi!

  • 893013820ee00f6d7f0f6e7ff02849229c05d5dd 07:41 05.junij 2020.

    [ V Živalski farmi po revoluciji pod vodstvom prašičev, živali prevzamejo oblast in izženejo svojega lastnika. Živali izvolijo prašiče, ki med vladanjem ugotovijo kako lepo jim je, potem ko so večkrat spremenili pravila svojih obljub, zato postopoma prevzamejo lastnosti človeka ...prikaži več in se na koncu postavijo na dve nogi. ] Paralele: "Pri nas v poskusih popolne preobrazbe jim ne uspe spremeniti le ene lastnosti, lažejo in kradejo kot prasci."

  • Avatar Leon
    Leon 19:17 04.junij 2020.

    Lahovnik naj toži profesuro na Univerzi zaradi izdane diplome ! Nekoč je že pokazal svojo sposobnost doktorja ekonomije .