Nič kaj obetavno. Na tem področju smo povsem na repu evropskih držav.

Foto: Profimedia
"Svet gre naprej, Slovenija pa je obtičala nekje leta 1986," je ugotovitve poročila komentirala predstavnica Greenpeace Slovenija.
Oglej si celoten članek

Evropa napreduje, Slovenija pa na repu

Kot so v društvu Greenpeace Slovenija zapisali v sporočilu za javnost, zadnje poročilo raziskovalne ustanove Ember ugotavlja, da smo v prvih šestih mesecih tega leta v Evropi prvič v zgodovini proizvedli več električne energije iz obnovljivih virov energije (40 %) kot iz fosilnih (34 %), predvsem po zaslugi sončne in vetrne energije.

A Slovenija iz sončne in vetrne energije pridobiva le 2 odstotka elektrike, s čimer se uvršča na rep evropskih držav. Za primerjavo: na Danskem sončna in vetrna energija predstavljata 64 odstotkov proizvodnje električne energije, na Irskem 49 %, v Nemčiji 42 %, večji delež od Slovenije imajo tudi Češka, Madžarska, Bolgarija, celo Poljska. Kot ugotavljajo raziskovalci Inštituta Jožefa Štefana v poročilu o potencialu sončnih elektrarn v Sloveniji, ima Slovenija sicer velik tehnični potencial sončnih elektrarn, kar 27 TWh letno.

"Drago bomo plačali, če ne bomo stopili v korak s časom"

V primerjavi z enakim obdobjem lani je sicer proizvodnja iz obnovljivih virov energije v Evropi zrasla za 11 %, proizvodnja iz fosilnih virov pa padla za 18 %. Največji udarec je doživel premog.

"Svet gre naprej, Slovenija pa je obtičala nekje leta 1986. Zdi se, da naš okoljsko-energetski minister Vizjak tako še vedno misli, da energetski sistemi temeljijo na premogu, jedrski in vodni energiji. Vse kar slišimo so zastarele in neprimerne ideje za popolnoma nove problem in čase. Drago bomo plačali, če ne bomo stopili v korak s časom in izkoristili priložnosti, ki jih nove tehnologije kot sta sončna in vetrna ponujajo za učinkovito zaustavljanje globalnega segrevanja in demokratizacijo energetike," je ugotovitve poročila komentirala Katja Huš, predstavnica Greenpeace Slovenija.

dezurni@zurnal24.si

Samooskrba Izračunali smo, kdaj se sončna elektrarna splača in kdaj ne

 
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 13:51 27. Julij 2020.

    Pri nas VE ni zaradi ptičev, HE ni zaradi rib, SE ne ker se ne vidi brežiški grad, JEK 2 …

  • 13:40 27. Julij 2020.

    danska kupuje vetrnico kot končni izdelek recimo od siemensa, umaza , prašno delo izdelave kril in vse plastike se pa …

  • 12:55 27. Julij 2020.

    V 1986 letu bomo tudi dotlej, dokler bodo razno razne okoljske organizacije trdile, da se vetrnice ne sme postavljati, ker …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.