Slovenija
1950 ogledov

Nič kaj obetavno. Na tem področju smo povsem na repu evropskih držav.

vročina temperatura sonce pripeka
"Svet gre naprej, Slovenija pa je obtičala nekje leta 1986," je ugotovitve poročila komentirala predstavnica Greenpeace Slovenija.

Evropa napreduje, Slovenija pa na repu

Kot so v društvu Greenpeace Slovenija zapisali v sporočilu za javnost, zadnje poročilo raziskovalne ustanove Ember ugotavlja, da smo v prvih šestih mesecih tega leta v Evropi prvič v zgodovini proizvedli več električne energije iz obnovljivih virov energije (40 %) kot iz fosilnih (34 %), predvsem po zaslugi sončne in vetrne energije.

A Slovenija iz sončne in vetrne energije pridobiva le 2 odstotka elektrike, s čimer se uvršča na rep evropskih držav. Za primerjavo: na Danskem sončna in vetrna energija predstavljata 64 odstotkov proizvodnje električne energije, na Irskem 49 %, v Nemčiji 42 %, večji delež od Slovenije imajo tudi Češka, Madžarska, Bolgarija, celo Poljska. Kot ugotavljajo raziskovalci Inštituta Jožefa Štefana v poročilu o potencialu sončnih elektrarn v Sloveniji, ima Slovenija sicer velik tehnični potencial sončnih elektrarn, kar 27 TWh letno.

"Drago bomo plačali, če ne bomo stopili v korak s časom"

V primerjavi z enakim obdobjem lani je sicer proizvodnja iz obnovljivih virov energije v Evropi zrasla za 11 %, proizvodnja iz fosilnih virov pa padla za 18 %. Največji udarec je doživel premog.

"Svet gre naprej, Slovenija pa je obtičala nekje leta 1986. Zdi se, da naš okoljsko-energetski minister Vizjak tako še vedno misli, da energetski sistemi temeljijo na premogu, jedrski in vodni energiji. Vse kar slišimo so zastarele in neprimerne ideje za popolnoma nove problem in čase. Drago bomo plačali, če ne bomo stopili v korak s časom in izkoristili priložnosti, ki jih nove tehnologije kot sta sončna in vetrna ponujajo za učinkovito zaustavljanje globalnega segrevanja in demokratizacijo energetike," je ugotovitve poročila komentirala Katja Huš, predstavnica Greenpeace Slovenija.

dezurni@zurnal24.si

Sončna elektrarna na hiši Samooskrba Pod streho Izračunali smo, kdaj se sončna elektrarna splača in kdaj ne
 

Komentarjev 3
  • stromar 13:51 27.julij 2020.

    Pri nas VE ni zaradi ptičev, HE ni zaradi rib, SE ne ker se ne vidi brežiški grad, JEK 2 itak brez veze, kaj šele plinske, geotermalne koliko hočeš na voljo, sežiganje odpadkov, ob viških proizvodnja vodika, na vse strehe ...prikaži več MSE. Glavno da bomo imeli miljone za kazni in onesnažen zrak, da pozimi ne moremo več ven

  • Avatar praufo
    praufo 13:40 27.julij 2020.

    danska kupuje vetrnico kot končni izdelek recimo od siemensa, umaza , prašno delo izdelave kril in vse plastike se pa dela pri nas v elanu ... do čiste energije je dolga pot, nekdo mora opravit še umazano in zdravju škodljivo ...prikaži več delo ... je pa res žalostno biti na repu zelene energije, to se pa strinjam ...no pa sej to ni edini rep

  • alen009 12:55 27.julij 2020.

    V 1986 letu bomo tudi dotlej, dokler bodo razno razne okoljske organizacije trdile, da se vetrnice ne sme postavljati, ker se bodo ptiči v njih zaletavali, čudno, da se v stolpnice in bloke ne in vsa podobna jajca v zvezi s tem.