Pod streho > Varčna hiša
27423 ogledov

Neumni nasvet znanca je bil zanju skoraj usoden

Sončna elektrarna na hiši
Prijatelj ju je prepričeval, da sta za priklop sončne elektrarne in ogrevalne toplotne črpalke letos že prepozna. Bolj neumnega nasveta jima ne bi mogel dati!

„Končno sva se s partnerjem odločila, da investirava v toplotno črpalko in sončno elektrarno, da bi hiša postala samooskrbna, ampak nama je partnerjev sodelavec rekel, da sva za letos že prepozna. Zanima me, ali se res ne splača glede na to, da je zime že konec? Poleg tega tudi ne veva, na koga se obrniti za montažo v okolici Celja. Kakšni predlogi?“ je na spletnem forumu Med.Over.net, Gradimo, opremljamo in urejamo dom, napisala uporabnica.  

Od kje sodelavcu ideja, da sta letos že prepozna za vgradnjo sončne elektrarne in toplotne črpalke, je nemogoče vedeti. A to niti ni pomembno, težava je, ker jima je dal popolnoma nesmiseln nasvet in dobro, da sta poiskala še drugo mnenje. Nekaj odgovorov sta dobila na forumu, njima in vsem, ki morda niso prepričani, kdaj je čas za takšno naložbo, pa odgovarjamo tudi v uredništvu Pod streho. 

Prav zdaj je najboljši čas, da izvedemo takšno naložbo

Pozimi, sredi ogrevalne sezone je to bistveno težje, saj bi bilo treba vsaj za kratek čas izključiti ogrevanje, da bi lahko staro kurilno napravo zamenjali za novo toplotno črpalko. Na vgradnjo sončne elektrarne nizke temperature sicer ne vplivajo, monterji pa delo lahko opravijo v suhem vremenu, torej ko ni snega in dežja. 

Predvsem pa je naložba v sončno elektrarno in toplotno črpalko dolgoročna, prva naj bi po zagotovilih ponudnikov delovala celo do 30 let, življenjska doba druge pa je najmanj 15, pa tja do 20 let. Torej ena zamujena zima nikogar ne sme odvrniti od naložbe. Pomembno je, da naslednjo pričakamo pripravljeni s povsem novo opremo, ki nam bo omogočila manjšo rabo energije za ogrevanje, hkrati pa bo elektriko, ki jo za svoje delovanje potrebuje toplotna črpalka, zagotovila sončna elektrarna iz sonca. In tako še naslednjih 20 do 30 zim.

Izvedba naložbe lahko traja nekaj mesecev

Vedeti je treba tudi, da lahko postopek od odločitve do priklopa obeh naprav traja več mesecev, zato je treba začeti zdaj daj ali v naslednjih nekaj mesecih, da bo oktobra oziroma novembra zagotovo vse pripravljeno na novo zimo. Sončna elektrarna pa bo že v mesecih pred tem proizvajala električno energijo. 

Najprej je treba izbrati pravega ponudnika, v tem primeru najbolje tistega, ki ima izkušnje na področju sončnih elektrarn in toplotnih črpalk in bo poskrbel za popolnoma vse, kar takšna naložba zahteva. Vedno svetujemo, da pridobimo vsaj dve, še bolje pa tri ponudbe, pri tem pa vsem podjetjem postavimo čim bolj natančne in enake pogoje, da bomo njihove ponudbe sploh lahko primerjali. 

Sončna elektrarna na hiši Sončna elektrarna Pod streho Sončna elektrarna bo optimalno delovala v teh pogojih

Ponudnik naj naložbo izvede na ključ

Izberemo ponudnika, ki bo dobavil toplotno črpalko in sončno elektrarno, obje montiral in zagnal, hkrati pa pripravil za naročnika najbolj ugodno finančno konstrukcijo, ki je zaradi večjega posla običajno tudi cenejša, kot če dobavo in montažo vsake od naprav zaupamo drugemu ponudniku. 

Sončna elektrarna na hiši | Avtor: Profimedia Profimedia
Zaupanja vreden ponudnik je tisti, ki bo prišel na ogled hiše, glede na dostopne podatke o načinu ogrevanja, porabi energenta za ogrevanje in električne energije, življenjskemu slogu stanovalcev hiše in njihovim potrebam izračunal pravo moč toplotne črpalke in glede na našteto tudi izračunal ustrezno priključno moč sončne elektrarne. Hkrati pa seveda preveril, ali imajo zanjo sploh ustrezne pogoje. Ali je streha pravilno oziroma ustrezno orientirana, kolikšna je njena osončenost, ali je dovolj velika, ali je njena konstrukcija dovolj močna, da bo brez težav prenesla še obtežitev, ki jo pomeni sončna elektrarna? Na podlagi tega bo lahko pripravil tudi precej natančen izračun, koliko elektrike bo v povprečju proizvedla elektrarna, kolikšni bodo letni prihranki in čas, v katerem naj bi se naložba v obe napravi povrnila.

Za naročnika je zelo udobno, če ponudnik poskrbi tudi za vso birokracijo, ki je nujna, ko v distribucijsko omrežje priklopimo sončno elektrarno. Pri pristojnemu distributerju je namreč treba dobiti potrebna soglasja, in z njim skleniti pogodbo o priključitvi.

Sončna elektrarna na hiši Samooskrba Pod streho Izračunali smo, kdaj se sončna elektrarna splača in kdaj ne

Denarja za subvencije ne bo zmanjkalo 

Dober ponudnik bo poskrbel tudi za pridobitev nepovratnih sredstev pri Eko skladu. Pripravil bo vso potrebno dokumentacijo in poskrbel, da bo ta popolna. Morda je sodelavec, ki meni, da je za naložbo letos že prepozno, mislil, da njegova znanca ne bosta upravičena do nepovratnih sredstev. A tudi to ne drži. 

Javna poziva za sončne elektrarne in toplotne črpalke sta še odprta, Mojca Vendarmin, direktorica Eko sklada pa je že zgodaj spomladi za Žurnal24 zagotovila, da „je sredstev toliko, kot smo jih lani dodelili oziroma toliko, da jih bo dovolj za celo leto in se pozivi ne bodo zapirali. Naš cilj je, da so javni pozivi stalno odprti, da so sredstva za energetsko obnovo stanovanjskih stavb stalno na voljo. Predlagana razdelitev sredstev, zbranih na podlagi energetskega zakona, je okvirna in se bo glede na povpraševanje po nepovratnih sredstvih lahko spreminjala.“ Skrb, da bi denarja na Eko skladu zmanjkalo, je torej odveč.

Gradnja hiše Denar Pod streho Bo letos na Eko skladu dovolj denarja za nove fasade, okna, kurilne naprave?

Več o gradnji, obnovi in energij najdete tukaj.

Komentarjev 2
  • AnGus 12:39 02.junij 2020.

    "Od kje sodelavcu ideja..."?! Pravilno se piše OD KOD!

  • alen04 09:49 02.junij 2020.

    Smešno je kaj vse ljudje sprašujejo po določenih forumih, namesto, da bi v Google zapisali kaj iščejo in tako stopili v neposreden stik s podjetjem, ki to izvaja.