Pod streho > Gradimo & obnavljamo
2596 ogledov

Bo letos na Eko skladu dovolj denarja za nove fasade, okna, kurilne naprave?

Gradnja hiše
Več denarja bodo namenili sončnim elektrarnam. Ali ga bo dovolj tudi za fasade, nova okna, nove kurilne naprave, električne avtomobile?

Eko sklad je objavil nov poslovni in finančni načrt za letos. Na prvi pogled se zdi, da bo letos nepovratnih sredstev občanom, ki načrtujejo povečano energijsko učinkovitost svojih nepremičnin, nekaj manj. Tem področjem letos namenjajo 15 milijonov evrov, lani pa je bilo za te namene predvidenih 18 milijonov evrov.

Denarja ne bo zmanjkalo

A ni čisto tako. Kot nam je pojasnila direktorica Eko sklada Mojca Vendramin, je v načrtu res predvidenih 15 milijonov evrov, vendar zagotavlja, da denarja ne bo manj. „Namenjenih je toliko sredstev,  kot smo jih lani dodelili oziroma toliko, da jih bo dovolj za celo leto in se pozivi ne bodo zapirali. Naš cilj je, da so javni pozivi stalno odprti, da so sredstva za energetsko obnovo stanovanjskih stavb stalno na voljo. Predlagana razdelitev sredstev, zbranih na podlagi energetskega zakona, je okvirna in se bo glede na povpraševanje po nepovratnih sredstvih lahko spreminjala.“

Povečali pa bodo sredstva za naložbe v naprave za samooskrbo električne energije, lani jih je bilo na voljo en milijon, letos pa se je znesek povišal na tri milijone. Največji del tega denarja se razdeli za sončne elektrarne, nepovratne spodbude pa lahko dobimo tudi za vetrne elektrarne in za naprave za soproizvodnjo toplote in elektrike. 

Toplotna izolacija, stiropor | Avtor: Profimedia Profimedia

Nič več subvencij za priključne hibride

Za pol milijona, na 5,5 so povečali tudi nepovratna sredstva za nakup električnih vozil. Vendar je treba dodati, da po novem ne bo več subvencij za priključne hibride.  

Zakaj so se odločili tako? „Gre za večje avtomobile, tudi večinoma luksuzne, SUV, in ki se dejansko zelo malo vozijo na elektriko, sicer pa imajo zelo veliko porabo goriva. In ker je zelo veliko povpraševanja že za sama električna vozila,“ ukinitev spodbud za priključne hibride pojasni Mojca Vendramin.

Enak znesek za zamenjavo stare kurilne naprave

Enak kot lani ostaja tudi znesek (1,1 milijona evrov), ki ga bo Eko sklad namenil delovanju mreže Ensvet, v okviru katere energetski svetovalci občanom brezplačno svetujejo o investicijah in ukrepih zmanjševanja rabe energije in uporabe novih tehnologij in obnovljivih virov energije.

Del sredstev za nepovratne spodbude je zagotovljenih tudi iz okoljskega sklada. Iz tega naslova bodo tudi letos spodbujali zamenjavo starih kurilnih naprav na kurilno olje in drva, z novimi sodobnimi napravami na drva ali pelete in s toplotnimi črpalkami. V vreči za spodbude je 18 milijonov evrov. 

Stara kurilnica Ogrevanje Pod streho Če imate staro peč na drva, zdaj kupite novo, pol plača Eko sklad

Za 50 milijonov evrov kreditov

Tudi letos bodo na voljo eko-krediti za okoljske naložbe, ki jih Eko sklad dodeljuje po nižji obrestni meri. Pogoji za kredite, višina obrestne mere (trimesečni euribor in 1,3 odstotne točke fiksnega pribitka) ter znesek 50 milijonov evrov ostajajo enaki kot lani. 

obnova hiša stanovanje Denar za obnovo Pod streho Kredit pri Eko skladu se splača le pod temi pogoji

Zanimanje za nepovratne spodbude je veliko

Eko sklad je lani izplačal rekorden obseg spodbud za okoljske naložbe, največ za energetsko učinkovitost. Izplačali so 78 milijonov evrov nepovratnih spodbud, kar je 30 odstotkov več kot leto prej. V obdobju od 2011 do 2017 je bilo povprečno letno izplačilo 25 milijonov evrov.

Prav tako raste obseg dodeljenih ugodnih kreditov, ki so iz povprečnih 27 milijonov lani zrasli na skoraj 58 milijonov evrov.
„S temi spodbudami je bilo izvedenih več kot 21.000 okoljskih investicij v vrednosti okrog 390 milijonov evrov, za izvedbo katerih je bilo po oceni potrebnih letno skoraj 5000 delovnih mest. Če pa upoštevamo še posredne učinke na gospodarstvo, lahko zaključimo, da Eko sklad s svojimi spodbudami ustvari dobrih 7800 »zelenih« delovnih mest. Okoljska učinka kreditiranih in z nepovratnimi sredstvi spodbujenih naložb v letu 2019 pa pomenita tudi za 320 GWh nižjo raba energije in 212.000 ton manj emisij ogljikovega dioksida,“ so zapisali na Eko skladu.

Ljubljana 29.03.11, Celovski dvori, stanovalec, radiator, ogrevanje, foto: Benja Revščina Pod streho Subvencije Eko sklada za socialno najšibkejše so 100-odstotne

sejem mos | Avtor: Žurnal24 Žurnal24
Energetske svetovalnice so dobro obiskane

Strokovnjaki so v letu 2019 svetovali več kot 8.000 strankam po celi Sloveniji. „Povpraševanje po brezplačnih nasvetih strmo narašča, v obdobju od 2015 do 2019 so strokovnjaki v povprečju individualno obravnavali 6.800, leta 2015 komaj 4.500 in 2019 kar 8.200, kar pomeni, da se je povpraševanje v zadnjih letih povečalo skoraj za 100 odstotkov.“

Več o gradnji in obnovi najdete tukaj.

Komentarjev 1
  • Avatar Pinkopalinko
    Pinkopalinko 09:09 10.marec 2020.

    Nam na bloku je PVP podjetje napravilo fasado konec leta 2015.Od takrat se skozi nekaj vračajo, če ne drugega pa dva delavca stojita nekaj časa za blokom in se odpeljeta... ."Kr neki".Še zdaj se pripeljejo( pa so zamenjani delavci) in ...prikaži več hodijo pod okni in nekaj gledajo po fasadi.Skratka PVP odsvetujem,pa tudi dolgo so "vlekli"z deli + reklamacije... .