Nič več fiktivnih študentov

Foto: Žurnal24 Država je v proračunu za letos za visoko šolstvo namenila 248 milijonov evrov. L
Šos. Nov sistem bo državi ustvaril prihranke. Predlagajo, naj država ta denar nameni za več štipendij.
Oglej si celoten članek

Program. Predvidoma prihodnje študijsko leto se bo začela uporabljati enotna evidenca vpisa študentov. Ta naj bi onemogočila zlorabo statusa in fiktivni vpis na študij. Dobili jo bomo v sklopu novega evidenčnega in analitskega sistema za visoko šolstvo (eVŠ). Cene za celoten projekt na ministrstvu za visoko šolstvo ne želijo razkriti, saj ponudbe še zbirajo.

35 odstotkov tistih, ki se vpiše v terciarno izobraževanje, študija nikoli ne konča, ugotavlja OECD. Koliko od teh je fiktivnih, ni znano.

Tak sistem bo državi omogočil, da privarčuje nekaj sredstev, ki jih nameni za terciarno izobraževanje. A to naj ne bi bil cilj, “gre bolj za racionalno porabo proračunskih sredstev in za prestrukturiranje porabe za namen dvigovanja kakovosti študija študentov, ki redno študirajo”, pojasnjujejo na pristojnem ministrstvu. Pri Študentski organizaciji Slovenije (Šos) ukrep pozdravljajo: “Seveda bi bil dobrodošel že veliko prej.” Predlagajo, naj država prihranke nameni za štipendije tistim, ki dejansko študirajo, in povečanje kakovosti v visokem šolstvu.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.