Slovenija
15 ogledov

Nič več fiktivnih študentov

Država je v proračunu za letos za visoko šolstvo namenila 248 milijonov evrov. L Žurnal24 main
Šos. Nov sistem bo državi ustvaril prihranke. Predlagajo, naj država ta denar nameni za več štipendij.

Program. Predvidoma prihodnje študijsko leto se bo začela uporabljati enotna evidenca vpisa študentov. Ta naj bi onemogočila zlorabo statusa in fiktivni vpis na študij. Dobili jo bomo v sklopu novega evidenčnega in analitskega sistema za visoko šolstvo (eVŠ). Cene za celoten projekt na ministrstvu za visoko šolstvo ne želijo razkriti, saj ponudbe še zbirajo.

35 odstotkov tistih, ki se vpiše v terciarno izobraževanje, študija nikoli ne konča, ugotavlja OECD. Koliko od teh je fiktivnih, ni znano.

Tak sistem bo državi omogočil, da privarčuje nekaj sredstev, ki jih nameni za terciarno izobraževanje. A to naj ne bi bil cilj, “gre bolj za racionalno porabo proračunskih sredstev in za prestrukturiranje porabe za namen dvigovanja kakovosti študija študentov, ki redno študirajo”, pojasnjujejo na pristojnem ministrstvu. Pri Študentski organizaciji Slovenije (Šos) ukrep pozdravljajo: “Seveda bi bil dobrodošel že veliko prej.” Predlagajo, naj država prihranke nameni za štipendije tistim, ki dejansko študirajo, in povečanje kakovosti v visokem šolstvu.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.