Nikar pod drevje in napušče

Foto: Bralec ljubljana 04.02.14. nesreca, padlo drevo, center, ugc, foto: bralec
Nevarnost. Pristojni opozarjajo: Sveče stvar lastnikov, zase poskrbite sami.
Oglej si celoten članek

"Zaradi ponovnih padavin včeraj in danes večjemu delu Slovenije še naprej grozi snegolom z žledolomom velikih razsežnosti," svarijo na Zavodu za gozdove Slovenije. Prebivalci naj ne hodijo v gozdove, saj je zaradi nevarnosti padajočih vej in drevja tako početje smrtno nevarno, tudi v urbanih okoljih.

Drevo se je predvčerajšnim sredi Stare Ljubljane podrlo na mimoidočega moškega. Prepeljali so ga v ljubljanski klinični center, odnesel pa jo je z lažjimi poškodbami. "Ko sem hodil po Stari Ljubljani, je kakšnih 20 ali 30 metrov za mano hodil starejši možakar. Naenkrat sem zaslišal nekoga na svoji levi, kako vpije: "Pazite, pazite, gospod!" Ob tem se je zaslišalo pokanje drevesa in že je bilo na tleh, pod njim pa možakar," nam je opisal dogodek bralec.

"V avtu glejte navzgor"

Zgolj v Ljubljani je bilo po grobih ocenah občine uničenih okoli 1.500 dreves, zaradi nevarnosti podiranja drevja pa so zaprli tudi parkirišče Tivoli II. Župan Ljubljane Zoran Janković je dejal, da bo posek nevarnih vej in dreves trajal še najmanj deset dni: "Tisti, ki se vozijo z avtomobili, naj bodo pozorni tudi na to, kaj se dogaja nad njimi, ne samo pred njimi na cesti."

Nevarne tudi ledene sveče

Poleg žleda na drevju pa nevarnost predstavljajo tudi sneg in ledene sveče, ki padajo izpod napuščev. Janković opozarja, da so za čiščenje snega in ledenih sveč zadolženi lastniki in upravniki, vseeno pa meščane poziva, naj pazijo: "Preprosto se je treba izogibati napuščem. Pričakovati, da bi šel kdo zdaj odstranjevati ledene sveče, je iluzorno."

Uničeno drevje za kurjavo

Večino poškodovanega drevja – poškodovana naj bi bila kar slaba polovica dreves – bomo lahko uporabili za predelavo in kurjavo, pravijo na zavodu za gozdove. Opozarjajo še, da bo poškodovano drevje iglavcev treba posekati in odpeljati iz gozda najkasneje do konca aprila, sicer grozi nevarnost namnožitve lubadarjev.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.