Slovenija
7 ogledov

Nikar pod drevje in napušče

Posledice žleda v Tivoliju Tilen Ule
Nevarnost. Pristojni opozarjajo: Sveče stvar lastnikov, zase poskrbite sami.

"Zaradi ponovnih padavin včeraj in danes večjemu delu Slovenije še naprej grozi snegolom z žledolomom velikih razsežnosti," svarijo na Zavodu za gozdove Slovenije. Prebivalci naj ne hodijo v gozdove, saj je zaradi nevarnosti padajočih vej in drevja tako početje smrtno nevarno, tudi v urbanih okoljih.

Drevo se je predvčerajšnim sredi Stare Ljubljane podrlo na mimoidočega moškega. Prepeljali so ga v ljubljanski klinični center, odnesel pa jo je z lažjimi poškodbami. "Ko sem hodil po Stari Ljubljani, je kakšnih 20 ali 30 metrov za mano hodil starejši možakar. Naenkrat sem zaslišal nekoga na svoji levi, kako vpije: "Pazite, pazite, gospod!" Ob tem se je zaslišalo pokanje drevesa in že je bilo na tleh, pod njim pa možakar," nam je opisal dogodek bralec.

"V avtu glejte navzgor"

Zgolj v Ljubljani je bilo po grobih ocenah občine uničenih okoli 1.500 dreves, zaradi nevarnosti podiranja drevja pa so zaprli tudi parkirišče Tivoli II. Župan Ljubljane Zoran Janković je dejal, da bo posek nevarnih vej in dreves trajal še najmanj deset dni: "Tisti, ki se vozijo z avtomobili, naj bodo pozorni tudi na to, kaj se dogaja nad njimi, ne samo pred njimi na cesti."

Nevarne tudi ledene sveče

Poleg žleda na drevju pa nevarnost predstavljajo tudi sneg in ledene sveče, ki padajo izpod napuščev. Janković opozarja, da so za čiščenje snega in ledenih sveč zadolženi lastniki in upravniki, vseeno pa meščane poziva, naj pazijo: "Preprosto se je treba izogibati napuščem. Pričakovati, da bi šel kdo zdaj odstranjevati ledene sveče, je iluzorno."

Uničeno drevje za kurjavo

Večino poškodovanega drevja – poškodovana naj bi bila kar slaba polovica dreves – bomo lahko uporabili za predelavo in kurjavo, pravijo na zavodu za gozdove. Opozarjajo še, da bo poškodovano drevje iglavcev treba posekati in odpeljati iz gozda najkasneje do konca aprila, sicer grozi nevarnost namnožitve lubadarjev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.