NLB bi bila super hranilnica

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
NLB lani 239 milijonov izgube, SKB pa 24 milijonov evrov dobička.
Oglej si celoten članek

“V naslednjih tednih bo treba dati odgovor na vprašanje dokapitalizacije. Če do 30. junija zasebnih vlagateljev ne bo, bo morala vsaj začasno intervenirati država,” je prepričan prvi mož NLB Božo Jašovič. Minister za finance Janez Šušteršič pa je dejal, da denarja v proračunu ni in ga tudi po rebalansu ne bo.

Jašovič ocenjuje, da bi se v tako kratkem času najbrž lahko dogovorili le s partnerji, ki že poznajo razmere v Sloveniji, in omenil KBC, EBRD in IFC.

400 milijonov bi bilo dovolj

Dokapitalizacija 400 milijonov evrov sicer po Jašovičevih besedah izpolni vse zahteve regulatorjev, če le letošnja izguba ne bo prevelika. Lani je skupina NLB ustvarila 239 milijonov izgube po davkih, oblikovali pa so 480 milijonov evrov rezervacij.

“Če bi bili hranilnica, bi imeli okrog 60 milijonov evrov dobička,” se je pošalil Jašovič. Toliko dobička je namreč NLB ustvarila pri poslovanju s prebivalstvom, največ izgube pa pri poslovanju s podjetji.

Jašovič je dodal, da je naklonjen znižanju prodajnih cen nepremičnin, čeprav bi to za banko pomenilo ustvarjanje izgube, ki bi zmanjševala kapital. Bil pa je kritičen do apatičnosti države pri reševanju podjetij in do visoke dokapitalizacije Adrie, ki jo sicer podpira. “Ne vemo pa, zakaj je bilo potrebnega toliko denarja (50 milijonov evrov, op. a.). S tem denarjem bi lahko rešili še koga,” je prepričan.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.