Slovenija
1 ogledov

NLB bi bila super hranilnica

Jašovič Anže Petkovšek
NLB lani 239 milijonov izgube, SKB pa 24 milijonov evrov dobička.

“V naslednjih tednih bo treba dati odgovor na vprašanje dokapitalizacije. Če do 30. junija zasebnih vlagateljev ne bo, bo morala vsaj začasno intervenirati država,” je prepričan prvi mož NLB Božo Jašovič. Minister za finance Janez Šušteršič pa je dejal, da denarja v proračunu ni in ga tudi po rebalansu ne bo.

Jašovič ocenjuje, da bi se v tako kratkem času najbrž lahko dogovorili le s partnerji, ki že poznajo razmere v Sloveniji, in omenil KBC, EBRD in IFC.

400 milijonov bi bilo dovolj

Dokapitalizacija 400 milijonov evrov sicer po Jašovičevih besedah izpolni vse zahteve regulatorjev, če le letošnja izguba ne bo prevelika. Lani je skupina NLB ustvarila 239 milijonov izgube po davkih, oblikovali pa so 480 milijonov evrov rezervacij.

“Če bi bili hranilnica, bi imeli okrog 60 milijonov evrov dobička,” se je pošalil Jašovič. Toliko dobička je namreč NLB ustvarila pri poslovanju s prebivalstvom, največ izgube pa pri poslovanju s podjetji.

Jašovič je dodal, da je naklonjen znižanju prodajnih cen nepremičnin, čeprav bi to za banko pomenilo ustvarjanje izgube, ki bi zmanjševala kapital. Bil pa je kritičen do apatičnosti države pri reševanju podjetij in do visoke dokapitalizacije Adrie, ki jo sicer podpira. “Ne vemo pa, zakaj je bilo potrebnega toliko denarja (50 milijonov evrov, op. a.). S tem denarjem bi lahko rešili še koga,” je prepričan.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.