NLB prodala svojo bolgarsko banko

Foto: Žurnal24 (Foto: Boštjan Tacol)
Nova ljubljanska banka je skupaj s Factor banko prodala 97,01-odstotni lastniški delež v bolgarski banki NLB Banka Sofia. NLB s to potezo uresničuje načrte o prestrukturiranju skupine NLB.
Oglej si celoten članek

Pogodbo o prodaji 97,01-odstotnega lastniškega deleža v NLB Banka Sofia, ki posluje v okviru skupine NLB, je NLB podpisala v ponedeljek, pogodba pa bo, kot je NLB sporočila prek Ljubljanske borze, dokončno realizirana po pridobitvi potrebnih soglasij pristojnih organov ter po izpolnitvi v pogodbi določenih pogojev. S prodajo banka uresničuje načrte o prestrukturiranju skupine NLB in dezinvestiranju na nestrateških trgih.

Prodaja je potekala na podlagi skupnega nastopanja s Factor banko, ki ima v lasti 2,99 odstotka bolgarske banke, kupec stoodstotnega deleža NLB Banke Sofia pa je finančna družba TBIF Financial Services s sedežem na Nizozemskem.

Več sodelovanja na trgih JV Evrope
Bolgarija je eden od trgov, ki jih je NLB v oktobra lani sprejeti strategiji do leta 2015 opredelila kot nestrateške. Kot piše v strategiji, bo NLB poglobila svojo prisotnost na določenih trgih jugovzhodne Evrope kot prvovrstni ponudnik bančnih storitev, medtem ko se bo z ostalih, nestrateških trgov, postopoma umaknila.

Kot strateški trgi so v strategiji opredeljeni Slovenija, BiH, Črna gora, Kosovo in Makedonija. Medtem tečejo tudi aktivnosti za odprodajo LHB Frankfurt in dunajske Adria Bank ter kapitalskih deležev, ki ne sodijo v osnovno dejavnost banke.

Dokapitalizacija uspešna
Strategija NLB predvideva tudi dokapitalizacijo banke v višini 250 milijonov evrov, ki se je uspešno končala prejšnji teden, pri čemer je dobrih 243 milijonov evrov vplačala država.

NLB je v okviru dokapitalizacije izdala 2.155.173 novih navadnih kosovnih delnic z glasovalno pravico, s čimer se število vseh delnic povečuje na 11.061.125. Spremembo morajo še vpisati v statut, kar je na dnevnem redu četrtkove seje nadzornega sveta NLB. Po novem bo v statutu zapisan osnovni kapital banke v višini 92,3 milijona evrov, pooblastilo upravi za dokapitalizacijo pa v višini 19,2 milijona evrov.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.