Slovenija
43 ogledov

NLB prodala svojo bolgarsko banko

(Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
Nova ljubljanska banka je skupaj s Factor banko prodala 97,01-odstotni lastniški delež v bolgarski banki NLB Banka Sofia. NLB s to potezo uresničuje načrte o prestrukturiranju skupine NLB.

Pogodbo o prodaji 97,01-odstotnega lastniškega deleža v NLB Banka Sofia, ki posluje v okviru skupine NLB, je NLB podpisala v ponedeljek, pogodba pa bo, kot je NLB sporočila prek Ljubljanske borze, dokončno realizirana po pridobitvi potrebnih soglasij pristojnih organov ter po izpolnitvi v pogodbi določenih pogojev. S prodajo banka uresničuje načrte o prestrukturiranju skupine NLB in dezinvestiranju na nestrateških trgih.

Prodaja je potekala na podlagi skupnega nastopanja s Factor banko, ki ima v lasti 2,99 odstotka bolgarske banke, kupec stoodstotnega deleža NLB Banke Sofia pa je finančna družba TBIF Financial Services s sedežem na Nizozemskem.

Več sodelovanja na trgih JV Evrope
Bolgarija je eden od trgov, ki jih je NLB v oktobra lani sprejeti strategiji do leta 2015 opredelila kot nestrateške. Kot piše v strategiji, bo NLB poglobila svojo prisotnost na določenih trgih jugovzhodne Evrope kot prvovrstni ponudnik bančnih storitev, medtem ko se bo z ostalih, nestrateških trgov, postopoma umaknila.

Kot strateški trgi so v strategiji opredeljeni Slovenija, BiH, Črna gora, Kosovo in Makedonija. Medtem tečejo tudi aktivnosti za odprodajo LHB Frankfurt in dunajske Adria Bank ter kapitalskih deležev, ki ne sodijo v osnovno dejavnost banke.

Dokapitalizacija uspešna
Strategija NLB predvideva tudi dokapitalizacijo banke v višini 250 milijonov evrov, ki se je uspešno končala prejšnji teden, pri čemer je dobrih 243 milijonov evrov vplačala država.

NLB je v okviru dokapitalizacije izdala 2.155.173 novih navadnih kosovnih delnic z glasovalno pravico, s čimer se število vseh delnic povečuje na 11.061.125. Spremembo morajo še vpisati v statut, kar je na dnevnem redu četrtkove seje nadzornega sveta NLB. Po novem bo v statutu zapisan osnovni kapital banke v višini 92,3 milijona evrov, pooblastilo upravi za dokapitalizacijo pa v višini 19,2 milijona evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.