Nobelov nagrajenec zaprisegel kot slovenski državljan

Foto: Epa
Foto: Epa
Nobelov nagrajenec za fiziko leta 2016 Duncan Haldane je v petek v prostorih slovenskega veleposlaništva v Washingtonu slovesno zaprisegel kot slovenski državljan.
Oglej si celoten članek

Duncan Haldane se je rodil leta 1951 v Londonu, njegova mati Ljudmila Renko pa je bila Koroška Slovenka.

Profesor univerze Princeton Haldane si je leta 2016 delil Nobelovo nagrado za fiziko za teoretske raziskave stanja snovi. Haldane je že v 80. letih dvajsetega stoletja na primer razložil magnetične značilnosti atomske verige v določenih snoveh. To bo v bodoče prispevalo k razvoju novih materialov in elektronskih komponent.

Haldanova mati se je rodila leta 1919 v Borovljah. Njen oče se je tja priselil z Gorenjske in se poročil s Koroško Slovenko ter odprl trgovino. Ko je avstrijska Koroška po plebiscitu pripadla Avstriji, družina ni dobila avstrijskega ampak jugoslovansko državljanstvo. Nacisti so Haldanovega dedka izgnali v taborišče, matere pa niso, ker je bila takrat študentka medicine na Dunaju.

Ob koncu druge svetovne vojne se je vrnila domov in delala kot zdravnica v partizanski vojaški bolnišnici, ki so na kratko zasedli Koroško. Tam je spoznala škotskega zdravnika, s katerim se je poročila in preselila v Veliko Britanijo. S poroko je izgubila jugoslovansko državljanstvo, Haldane pa se danes opredeljuje kot pol Škot in pol Slovenec.

V petek je po slovesni zaprisegi pred veleposlanikom Stanislavom Vidovičem postal Slovenec tudi uradno in bo dobil potni list.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • 18:32 24. Marec 2019.

    No ja nič posebnega, lahko brez problema postane slovenski državljan, če ni vrnil onega, ki ga ima...., če bi moral …

  • 18:01 24. Marec 2019.

    In kaj si bodo z njim počeli ? Pahor se bo slikal z njim .

  • 12:01 24. Marec 2019.

    KOROŠKI SLOVENEC ! To je nekaj drugega kot Slovenec v matični državi ? Tudi sam bi raje bil na Koroškem …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.