Slovenija
4170 ogledov

Nobelov nagrajenec zaprisegel kot slovenski državljan

Duncan Haldane Epa
Nobelov nagrajenec za fiziko leta 2016 Duncan Haldane je v petek v prostorih slovenskega veleposlaništva v Washingtonu slovesno zaprisegel kot slovenski državljan.

Duncan Haldane se je rodil leta 1951 v Londonu, njegova mati Ljudmila Renko pa je bila Koroška Slovenka.

Profesor univerze Princeton Haldane si je leta 2016 delil Nobelovo nagrado za fiziko za teoretske raziskave stanja snovi. Haldane je že v 80. letih dvajsetega stoletja na primer razložil magnetične značilnosti atomske verige v določenih snoveh. To bo v bodoče prispevalo k razvoju novih materialov in elektronskih komponent.

Haldanova mati se je rodila leta 1919 v Borovljah. Njen oče se je tja priselil z Gorenjske in se poročil s Koroško Slovenko ter odprl trgovino. Ko je avstrijska Koroška po plebiscitu pripadla Avstriji, družina ni dobila avstrijskega ampak jugoslovansko državljanstvo. Nacisti so Haldanovega dedka izgnali v taborišče, matere pa niso, ker je bila takrat študentka medicine na Dunaju.

Ob koncu druge svetovne vojne se je vrnila domov in delala kot zdravnica v partizanski vojaški bolnišnici, ki so na kratko zasedli Koroško. Tam je spoznala škotskega zdravnika, s katerim se je poročila in preselila v Veliko Britanijo. S poroko je izgubila jugoslovansko državljanstvo, Haldane pa se danes opredeljuje kot pol Škot in pol Slovenec.

V petek je po slovesni zaprisegi pred veleposlanikom Stanislavom Vidovičem postal Slovenec tudi uradno in bo dobil potni list.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
 • fiston 18:32 24.marec 2019.

  No ja nič posebnega, lahko brez problema postane slovenski državljan, če ni vrnil onega, ki ga ima...., če bi moral onega vrniti bi pa verjetno temeljito premislil.

 • Avatar Leon
  Leon 18:01 24.marec 2019.

  In kaj si bodo z njim počeli ? Pahor se bo slikal z njim .

 • Avatar Leon
  Leon 12:01 24.marec 2019.

  KOROŠKI SLOVENEC ! To je nekaj drugega kot Slovenec v matični državi ? Tudi sam bi raje bil na Koroškem .