Nobelova nagrada za kemijo Američanoma in Izraelki

Foto: Žurnal24 Doslej največje število nominacij je norveški odbor prejel leta 2005, in sicer 2
Nobelovo nagrado za kemijo za letos bodo prejeli Američana Venkatraman Ramakrishnan in Thomas Steitz ter Izraelka Ada Yonath. Nagrado bodo prejeli za študije o ribosomih.
Oglej si celoten članek

Švedska akademija v Stockholmu je sporočila, da so odkritja znanstvenikov o ribosomih ključna za znanstveno razumevanje življenja in so pomagala pri razvoju antibiotikov za zdravljenje različnih bolezni.

 

Lani protein, letos ribosom

Lani so nagrado prejeli Japonec Osamu Šimomura in Američana Martin Chalfie ter Roger Y. Tsien za odkritje in razvoj zelenega fluoroscentnega proteina GFP.

Njihovo odkritje pomembno za razvoj antibiotikov
Izdelali so tridimenzionalne modele, ki kažejo, kako se različni antibiotiki vežejo na ribosome, te modele pa zdaj znanstveniki uporabljajo pri razvoju novih antibiotikov. Poleg tega so uspešni kemiki s pomočjo rentgenske kristalografije določili mesta za vsakega od več sto tisoč atomov, ki sestavljajo ribosom.

Velja še dodati, da je Yonathova prva ženska po letu 1964, ki je prejela Nobelovo nagrado za kemijo. V naslednjih dneh bodo sledile še podelitve nagrad za književnost in mir, zadnja Nobelova nagrada letos pa bo podeljena na področju ekonomije.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.