Slovenija
14 ogledov

Nobelova nagrada za kemijo Američanoma in Izraelki

Doslej največje število nominacij je norveški odbor prejel leta 2005, in sicer 2 Žurnal24 main
Nobelovo nagrado za kemijo za letos bodo prejeli Američana Venkatraman Ramakrishnan in Thomas Steitz ter Izraelka Ada Yonath. Nagrado bodo prejeli za študije o ribosomih.

Švedska akademija v Stockholmu je sporočila, da so odkritja znanstvenikov o ribosomih ključna za znanstveno razumevanje življenja in so pomagala pri razvoju antibiotikov za zdravljenje različnih bolezni.

 

Lani protein, letos ribosom

Lani so nagrado prejeli Japonec Osamu Šimomura in Američana Martin Chalfie ter Roger Y. Tsien za odkritje in razvoj zelenega fluoroscentnega proteina GFP.

Njihovo odkritje pomembno za razvoj antibiotikov
Izdelali so tridimenzionalne modele, ki kažejo, kako se različni antibiotiki vežejo na ribosome, te modele pa zdaj znanstveniki uporabljajo pri razvoju novih antibiotikov. Poleg tega so uspešni kemiki s pomočjo rentgenske kristalografije določili mesta za vsakega od več sto tisoč atomov, ki sestavljajo ribosom.

Velja še dodati, da je Yonathova prva ženska po letu 1964, ki je prejela Nobelovo nagrado za kemijo. V naslednjih dneh bodo sledile še podelitve nagrad za književnost in mir, zadnja Nobelova nagrada letos pa bo podeljena na področju ekonomije.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.