Noč bi lahko bila za trinajstletnika usodna

Foto: Gorska reševalna služba Kamnik
Foto: Gorska reševalna služba Kamnik
V nedeljo so gorski reševalci na območju Velike planine rešili trinajst let starega fanta. Nizke temperature ter vlaga bi lahko bila zanj ponoči usodna.
Oglej si celoten članek

Gorski reševalci so v nedeljo opravili še eno reševalno akcijo na Veliki planini. "Po informacijah, ki smo jih dobili, naj bi mladenič bil na Veliki planini z družino, ki je gor preživljala počitniške dni in je na sprehodu po Gradišču nenadoma izginil," opisuje Matjaž Šekerezi na spletni strani Gorske reševalne službe Kamnik. "Očitno se je zamotil z igro, videl, da staršev ni ob njem in začel nekam sestopati. Veliko področje, otroška glava in cel kup poti pa so ga 'zapeljale' v neznano."

Reševalci so nato dobili informacijo, da ga je planinec srečal pri lesi na Konjščici, kjer je povedal, da gre v dolino, zato ga je usmeril proti planini Dol. Odpravijo se v smeri, kjer naj bi se nahajal, a morajo najprej prečkati zaprto pot in prežagati ter odstraniti deblo.

Noč je bila vlažna in mrzla

"Splet naključij, informacij planincev, ki so ravnali odgovorno in premišljeno, ter v ključnih trenutkih posredovali informacije na številko 112 in nam gorskim reševalcem, je mladega pustolovca hitro in učinkovito pripeljalo v varne roke in toplo zavetje," opisuje Šekerezi. "Kmalu zatem, ko smo z vozilom odpeljali proti dolini, se je dan prevesil v noč. Nizke temperature, vlaga in pičla oblačila izgubljenega fanta, bi v primeru, da bi moral noč preživeti na prostem lahko bile zanj usodne. Ne predstavljam si kaj vse bi preživljal trinajstletnik v temni noči, osamljen, prezebel in sredi krute gorske narave."

Šekerezi opisuje, da je to že osma reševalna akcija v kratkem, ki se je končala srečno.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.