Slovenija > Črna kronika
39 ogledov

Noč bi lahko bila za trinajstletnika usodna

Gorski reševalci odstranjujejo deblo Gorska reševalna služba Kamnik
V nedeljo so gorski reševalci na območju Velike planine rešili trinajst let starega fanta. Nizke temperature ter vlaga bi lahko bila zanj ponoči usodna.

Gorski reševalci so v nedeljo opravili še eno reševalno akcijo na Veliki planini. "Po informacijah, ki smo jih dobili, naj bi mladenič bil na Veliki planini z družino, ki je gor preživljala počitniške dni in je na sprehodu po Gradišču nenadoma izginil," opisuje Matjaž Šekerezi na spletni strani Gorske reševalne službe Kamnik. "Očitno se je zamotil z igro, videl, da staršev ni ob njem in začel nekam sestopati. Veliko področje, otroška glava in cel kup poti pa so ga 'zapeljale' v neznano."

Reševalci so nato dobili informacijo, da ga je planinec srečal pri lesi na Konjščici, kjer je povedal, da gre v dolino, zato ga je usmeril proti planini Dol. Odpravijo se v smeri, kjer naj bi se nahajal, a morajo najprej prečkati zaprto pot in prežagati ter odstraniti deblo.

Noč je bila vlažna in mrzla

"Splet naključij, informacij planincev, ki so ravnali odgovorno in premišljeno, ter v ključnih trenutkih posredovali informacije na številko 112 in nam gorskim reševalcem, je mladega pustolovca hitro in učinkovito pripeljalo v varne roke in toplo zavetje," opisuje Šekerezi. "Kmalu zatem, ko smo z vozilom odpeljali proti dolini, se je dan prevesil v noč. Nizke temperature, vlaga in pičla oblačila izgubljenega fanta, bi v primeru, da bi moral noč preživeti na prostem lahko bile zanj usodne. Ne predstavljam si kaj vse bi preživljal trinajstletnik v temni noči, osamljen, prezebel in sredi krute gorske narave."

Šekerezi opisuje, da je to že osma reševalna akcija v kratkem, ki se je končala srečno.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.