Nov igralec v sporu

Foto: Žurnal24 Mnenje, ki ga je prejšnjo sredo sprejel državni svet, je danes zagovarjal njegov
Sklepi državnega sveta na tem področju so veljavni, vprašljivi pa so njihovi učinki, meni Rajko Pirnat s PF.
Oglej si celoten članek
 

Svet predstavlja konkretne interese

Področje dela. Državni svet je predstavniško telo, ki ga ustava opredeljuje kot zastopstvo socialnih, gospodarskih, poklicnih in lokalnih interesov. Svet ne predstavlja vseh državljanov Slovenije, temveč le posamezne družbene in gospodarske interese.

Vir: Ds-rs.si

"Pravno gledano noben sklep, tudi če ne izraža čisto neposredno pristojnosti državnega sveta, kot so določene v ustavi, ni neveljaven," meni dekan pravne fakultete v Ljubljani (PF) Rajko Pirnat.

"Nobene prepovedi ni, da svet sprejema različne izjave, stališča. Pristojnosti so relativno široko določene. Druga reč pa je, kakšne pravne učinke imajo te izjave," meni Pirnat in dodaja: "Ta, o kateri govorimo, nima prav nobenih."

Mi prvič, oni še nikoli
Zadnje dni na Hrvaškem močno odmeva mnenje slovenskega državnega sveta. Kot enega od razlogov za negativno mnenje o ratifikaciji protokola o vstopu Hrvaške v Nato svet namreč navaja, da soseda ni razčistila s svojo ustaško preteklostjo.

"Ko bo Hrvaška začela zaznamovati dan spomina na holokavst, se bomo lahko bolj mirno in tvorno pogovarjali," je na današnji slovesnosti ob spominu na žrtve holokavsta povedal predsednik državnega sveta Blaž Kavčič. Slovesnost je slovenska zveza združenj borcev sicer zaznamovala prvič.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.