Slovenija
1 ogledov

Nov igralec v sporu

Mnenje, ki ga je prejšnjo sredo sprejel državni svet, je danes zagovarjal njegov Žurnal24 main
Sklepi državnega sveta na tem področju so veljavni, vprašljivi pa so njihovi učinki, meni Rajko Pirnat s PF.
 

Svet predstavlja konkretne interese

Področje dela. Državni svet je predstavniško telo, ki ga ustava opredeljuje kot zastopstvo socialnih, gospodarskih, poklicnih in lokalnih interesov. Svet ne predstavlja vseh državljanov Slovenije, temveč le posamezne družbene in gospodarske interese.

Vir: Ds-rs.si

"Pravno gledano noben sklep, tudi če ne izraža čisto neposredno pristojnosti državnega sveta, kot so določene v ustavi, ni neveljaven," meni dekan pravne fakultete v Ljubljani (PF) Rajko Pirnat.

"Nobene prepovedi ni, da svet sprejema različne izjave, stališča. Pristojnosti so relativno široko določene. Druga reč pa je, kakšne pravne učinke imajo te izjave," meni Pirnat in dodaja: "Ta, o kateri govorimo, nima prav nobenih."

Mi prvič, oni še nikoli
Zadnje dni na Hrvaškem močno odmeva mnenje slovenskega državnega sveta. Kot enega od razlogov za negativno mnenje o ratifikaciji protokola o vstopu Hrvaške v Nato svet namreč navaja, da soseda ni razčistila s svojo ustaško preteklostjo.

"Ko bo Hrvaška začela zaznamovati dan spomina na holokavst, se bomo lahko bolj mirno in tvorno pogovarjali," je na današnji slovesnosti ob spominu na žrtve holokavsta povedal predsednik državnega sveta Blaž Kavčič. Slovesnost je slovenska zveza združenj borcev sicer zaznamovala prvič.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.