Nov krog pogajanj

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Pogajalci vlade in sindikatov javnega sektorja se bodo znova sestali v četrtek. Danes so uspeli dogovoriti poslovnik pogajanj, po katerem se bodo sestajali dvakrat tedensko. Veliko časa pa so porabili tudi za razčiščevanje nejasnosti glede podatkov, ki jih je vlada zapisala v izhodišča za pogajanja.
Oglej si celoten članek

Vlada namerava sredstva za plače v javnem sektorju znižati za 288 milijonov, zaradi že sprejetih ukrepov so po ocenah že prihranili 130 milijonov, tako da bodo zdaj na mizi predlogi, kje privarčevati še 158 milijonov.

Linearni ukrepi in mehko odpuščanje

Kakšne ukrepe bo predlagala vladna stran, minister podrobneje še ni pojasnil. Dejal pa je, da bodo določeni linearni ukrepi na področju plač v javnem sektorju potrebni v vsakem primeru, a sam ocenjuje, da ni potrebe, da bi bili radikalni. Alternativa temu pa bi bilo po njegovih besedah odpuščanje iz poslovnih razlogov, česar pa si nihče ne želi.

Dodatno znižanje za sindikate ni sprejemljivo

V sindikatih javnega sektorja vztrajajo, da dodatno zniževanje plač, ki bi presegalo tisto, na katero so pristali lani pri zakonu za uravnoteženje javnih financ, zanje ni sprejemljivo. Prav tako si želijo dodatnih pojasnil glede podatkov in izračunov iz izhodišč za pogajanja, ki jih je vlada sprejela in sindikatom posredovala v četrtek.

Pogajalci naj bi se sicer v tem tednu sestali kar trikrat. Vlada pa si želi, da bi pogajanja zaključili do 10. maja in bi ukrepi lahko začeli veljati s 1. junijem.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • 21:05 8. April 2013.

    Zdaj se dečko dela, da so se zaposleni v javno upravo prešvercali skozi zadnja vrata..<br />Kdo pa je pomgal pri …

  • 17:54 8. April 2013.

    Tako je, javni sektor je notranji sovražnik, zato ga je treba spravit na kolena. <br />Kdo pa je pravzaprav zakuhal …

  • 17:31 8. April 2013.

    kdo to vsi trpimo ?<br />v javnem sektorju zaposluje politika svojce, zato je zaposlenih preveč, ampak politiki to spretno zakrivajo …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.