Slovenija
15 ogledov

Nov krog pogajanj

Gregor Virant Anže Petkovšek
Pogajalci vlade in sindikatov javnega sektorja se bodo znova sestali v četrtek. Danes so uspeli dogovoriti poslovnik pogajanj, po katerem se bodo sestajali dvakrat tedensko. Veliko časa pa so porabili tudi za razčiščevanje nejasnosti glede podatkov, ki jih je vlada zapisala v izhodišča za pogajanja.

Vlada namerava sredstva za plače v javnem sektorju znižati za 288 milijonov, zaradi že sprejetih ukrepov so po ocenah že prihranili 130 milijonov, tako da bodo zdaj na mizi predlogi, kje privarčevati še 158 milijonov.

Linearni ukrepi in mehko odpuščanje

Kakšne ukrepe bo predlagala vladna stran, minister podrobneje še ni pojasnil. Dejal pa je, da bodo določeni linearni ukrepi na področju plač v javnem sektorju potrebni v vsakem primeru, a sam ocenjuje, da ni potrebe, da bi bili radikalni. Alternativa temu pa bi bilo po njegovih besedah odpuščanje iz poslovnih razlogov, česar pa si nihče ne želi.

Dodatno znižanje za sindikate ni sprejemljivo

V sindikatih javnega sektorja vztrajajo, da dodatno zniževanje plač, ki bi presegalo tisto, na katero so pristali lani pri zakonu za uravnoteženje javnih financ, zanje ni sprejemljivo. Prav tako si želijo dodatnih pojasnil glede podatkov in izračunov iz izhodišč za pogajanja, ki jih je vlada sprejela in sindikatom posredovala v četrtek.

Pogajalci naj bi se sicer v tem tednu sestali kar trikrat. Vlada pa si želi, da bi pogajanja zaključili do 10. maja in bi ukrepi lahko začeli veljati s 1. junijem.

Komentarjev 5
  • ac-dc 21:05 08.april 2013.

    Zdaj se dečko dela, da so se zaposleni v javno upravo prešvercali skozi zadnja vrata..Kdo pa je pomgal pri zaposlovanju v drž.upravi zadnje leto?Naj pomislim...hmmm..Virantek ? Da, tudi on je imel prste poleg.

  • ac-dc 17:54 08.april 2013.

    Tako je, javni sektor je notranji sovražnik, zato ga je treba spravit na kolena. Kdo pa je pravzaprav zakuhal vse to kar imamo? JS?Virant ima trenutno na pladnju plačna nesorazmerja, ki jih je serviral pred leti kot nekaj ...prikaži več svetega, sedaj pa ga ob tem boli glava.

  • Rav Rudolf 17:31 08.april 2013.

    kdo to vsi trpimo ?v javnem sektorju zaposluje politika svojce, zato je zaposlenih preveč, ampak politiki to spretno zakrivajo in hujskajo državljane proti javni upravi, češ to so paraziti, ki ne delajo nič !Nihče pa ne pove, da ...prikaži več so javni uslužbenci tudi politiki, ki s svojimi visokimi prejemki močno dvigajo povprečje plače v javnem sektorju,.pa da ima vsak politik okrog sebe celo četo prisklednikov z enormno visokimi prejemki, ki to še razmerje še povečujejo, itd, itd.To so vzroki za stanje v javnem sektorju.