Slovenija
10 ogledov

Zmanjševali bodo število zaposlenih

Gregor Virant Saša Despot
Vlada za letos načrtuje znižanje sredstev za plače v javnem sektorju v višini 158 milijonov evrov.

Kot je pojasnil Gregor Virant, minister za notranje zadeve in javno upravo, namerava vlada glede na proračunske dokumente sredstva za plače v javnem sektorju skupaj zmanjšati za 288 milijonov. Vendar pa se plačna masa znižuje že z nekaterimi lani sprejetimi ukrepi ter nižjim številom zaposlenih v začetku letošnjega leta, s čimer ocenjujejo, da so že prihranili 130 milijonov.

Ob tem je prepričan, da radikalni ukrepi niso potrebni, a da brez zmanjševanja plač ne bo šlo. Ponovil je, da konkretnega predloga izhodišč za pogajanja s sindikati javnega sektorja, ki jih je na četrtkovi seji sprejela vlada, ne bo razkrival, saj da jih želi najprej predstaviti sindikatom.

Brez ukrepov bo za plače zmanjkalo

Pri pogovorih s sindikati bo vladna stran izhajala iz mase za plače, določene v proračunu za letošnje leto. Ta je namreč po Virantovih besedah prinesel znatno znižanje plačne mase, niso pa bili sprejeti ukrepi, ki bi to omogočili. "Če nič ne naredimo, bo ob koncu leta zmanjkalo zelo veliko denarja za plače v državnem proračunu in tudi ostalih treh javnih blagajnah.

Sindikati se bodo uprli

Predsednik siubndikata šolnikov Branimir Štrukelj je po srečanju z ministrom za izobraževanje Jernejem Pikalom dejal, da dokler bo v državi prihajalo do črnih gradenj in podobnega, o čemer v zadnjem času poročajo mediji, "ne bo nihče več pripravljen dati ničesar več od svoje plače."

Poudaril je, da na dodatna zniževanja plač, ki bi presegala tista, na katera so pristali lani pri zakonu za uravnoteženje javnih financ, ne bodo pristali. "Ne moremo pristati na vedno nova zniževanja, ki očitno ne nosijo nobenih rezultatov."

"Davčne oaze v Sloveniji"

Za vodjo pogajalske skupine dela sindikatov javnega sektorja Draga Ščernjaviča je način poseganja v maso za plače z linearnimi ukrepi nesprejemljiv. "Vprašal bi Viranta, kaj bo naredil na prihodkovni strani proračuna," je povedal in pojasnil, da govori o "davčnih oazah v Sloveniji".

Tudi Janez Posedi je opozoril, da po mnenju sindikatov ni potrebno dodatno varčevanje. "Če pa je, pa je moj razmislek, da lahko funkcionarji eno leto zastonj delajo in pridemo na tistih 158 milijonov, o katerih oni sanjajo," je dejal in pojasnil da so se vsi do sedaj predstavljeni ukrepi nanašali na javne uslužbence in ne na funkcionarje.

Komentarjev 9
  • zokius 07:48 06.april 2013.

    ves čas je govora samo o tem, koliko morajo prišparati v JS. Strinjam se, da je potrebno, vendar ne na račun tistih delavcev, ki so že dosedaj imeli majhne "delavske" plače. Ni pa govora o tem, koliko bodo privarčevali pri ...prikaži veči programih, pri katerih filajo denar cerkvi. Zneski v proračunu so ostali na lanski ravni, nekatere postavke pa so šle celo navzgor! Torej Bratovšekova pluni v roke: in z rebalansom proračuna spremeni tisto, kar JJ in kompanija prikrojila seb v prid: denar cerkvi, vzpodbujanje privatnega šolstva, in še in še... Revidiraj zaposlitve za 2 leti nazaj, uvedi davek na neprimičnine, povečaj davek na luksuz, revidiraj premoženjska stanja glede na prikazan dohodek vsaj za 20-30000 ljudi. Tu lahko pobereš milijarde evrov. Vedeti je potrebno. da 90% ljudi živi iz dneva v dan, brez prihodnosti.

  • zokius 07:41 06.april 2013.

    govoril bi lahko konrektno: zaposlitev je prenehala predvsem tistim, ki so imeli minimalne pogoje za zaposlitev, torej so se upokojili; operativa se ne zaposluje, temveč tisti, ki so lojalni strankam. Predlagam še enkrat ga. Bratovšekovi: NAJ REVIDIRA ZAPOSLITEV ZA 2 ...prikaži več2 LETI NAZAJ, torej tiste, ki so se dobesedno NA SILO ZAPOSLILI PO MINISTRSTVIH, S TEM KO JE PRENEHAL MANDAT PAHORJEVI OZIROMA JANŠEVI VLADI. TAKŠNIH JE VSAJ 500!

  • zokius 07:36 06.april 2013.

    ....pa še nepotrebni sekretarji, podsekretarji, višji svetovalci na ministrstih, to so tisti, ki ob vsaki menjavi vlade, dobijo zaposlitev, pa ne vedo, kaj bodo delali - šefi, pa ne vedo, kaj bodo z njimi. Na račun teh se spreminja sistematizacija ...prikaži veča delovnih mest, zmišljujejo si delovna mesta, ipd. Za kozlat.Kje je zdaj ga. Alenka Bratušek, ki je govorila, kako bo to preprečila? Predlagam, da se za začetek revidira zaposlitev oseb za 2 leti ( to pomeni zaposlitev tistih oseb, ki so se NASILNO zaposlile v času PAHORJEVE in JANŠEVE vlade). Takšnih parazitov je vsaj 500!!!!