Nov predvolilni ekspres

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Načrt Jerajeve. V enem dnevu zaslišati priče in sprejeti končno poročilo. Račun brez 
krčmarja. Če Jelinčiča spet ne bo, bo načrt padel v vodo, tako kot je včeraj zaslišanje Jureta Jankovića.
Oglej si celoten članek

V petek želi Alenka Jeraj, poslanka SDS in predsednica parlamentarne komisije, ki preiskuje predvsem posle družine Janković, sprejeti končno poročilo, čeprav bo na isti seji še zasliševala zadnje priče iz podjetja Taxgroup. Komisija ima še en teden, da konča svoje delo, saj bo lahko potem parlament opravljal samo najnujnejše zadeve.

Njene načrte lahko pokvari predvsem Zmago Jelinčič iz SNS. Prav on oziroma njegov nadomestni član v komisiji Silven Majhenič je danes manjkal, da bi komisija lahko zaslišala Jureta Jankovića. Sicer ni bilo niti članov komisije iz LDS, Zaresa in Desusa, vendar ti niso podprli vmesnega poročila, Jelinčič pa je na primer še poleti z Jerajevo in Francem Pukšičem vložil kazenske ovadbe zoper sina ljubljanskega župana.

Potrebujejo še četrtega

Kot smo preverjali danes, bodo v petek na sejo zagotovo prišli Jerajeva, Pukšič in predstavnik SD, Franci Kek (Zares) in Borut Sajovic (LDS) bosta prišla, če ne bosta imela drugih delovnih obveznosti, Jelinčič in Matjaž Zanoškar (Desus) pa za odgovor nista bila dosegljiva.

Da včerajšnja nesklepčnost komisije ni bila naključna, sta prepričana tako Jerajeva kot Pukšič, ob tem pa je predsednica komisije dejala, da stranke nekdanje koalicije ves čas onemogočajo njihovo delo.
“Predsednica mora prevzeti odgovornost, če je komisija do zdaj delala preslabo, neučinkovito in počasi. Zdaj bi radi tisto, kar so zamudili v vsem letu, zaradi predvolilnih potreb opravili v enem tednu,”
se je odzval Sajovic in zavrnil očitke, da so se na levici dogovorili, da bodo sejo komisije bojkotirali. Karl Erjavec, prvak Desusa, je te očitke označil za izmišljotine. Sajovic prav tako nima osnutka končnega poročila: “Tega nam predsednica še ni posredovala. Mogoče bodo sklepe in poročilo napisali kar v volilnem štabu SDS. Saj je očitno, da je vse skupaj temu namenjeno.”

Jankovići s 6,5 milijona

Ena od ugotovitev končnega poročila naj bi bila, da so bili ožji družinski člani ljubljanskega župana Zorana Jankovića vpleteni v prekupčevanje z zemljišči, ki so jim med njegovim mandatom spremenili namembnost, in da so podjetja v lasti članov družine Janković na račun tega pridobila 6,5 milijona evrov. Poleg tega je komisiji sumljivo, da je mlajši sin Jure v štirih letih davčni upravi prijavil le dobrih 50 tisoč evrov prejemkov, medtem ko je v dveh dneh s svojega transakcijskega računa prenakazal 668 tisoč evrov. Obstajajo pa tudi sumi, da so člani Jankovićeve družine s podjetji s sedežem na Cipru želeli prikriti lastništvo zemljišč v Ljubljani.

“Ne vem, ali je odprl podjetje na Cipru, ampak odpiranje podjetij ni kaznivo dejanje. Tudi z odpiranjem računov pri tujih bankah in nakazovanjem denarja ni nič narobe,” se je na očitke odzval Peter Čeferin, zastopnik Jureta Jankovića, in zanikal, da njegova stranka računov v Švici ni prijavila davčni upravi. Zavrnil je tudi možnost, da bi v petek prišla na novo zaslišanje, kar pomeni, da mlajši sin ljubljanskega župana pred to komisijo ne bo več zaslišan.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 08:58 13. Oktober 2011.

    ne razumem čeferinov da lahko največji gnoj branijo......kaj nimajo nekih poštenih ,demokratičnih svojih nazorov??In kako verjeti taki odvetniški pisarni ,da …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.