Nova KBM v madžarskih rokah, sledilo bo to

Foto: Nace Novak
Foto: Nace Novak
Bančna skupina OTP je prejela soglasje Agencije za varstvo konkurence za prevzem Nove KBM. Sledi združitev SKB in NKBM.
Oglej si celoten članek

S prejemom soglasja Agencije za varstvo konkurence (AVK) je bil izpolnjen zadnji pogoj za sklenitev prevzema Nove KBM s strani bančne skupine OTP.  "Kupoprodajna pogodba za prevzem druge največje slovenske banke je bila podpisana 31. maja 2021, po zaključku transakcije, ki bo sledil predvidoma v naslednjih dneh, se bo Nova KBM pridružila Skupini OTP," so sporočili iz OTP. 

Skupina OTP ima od leta 2019 v lasti tudi SKB, ki se bo zdaj združila z NKBM. "Po sklenitvi transakcije se bo takoj pričel proces združitve SKB in NKBM, s čimer bo nastala največja banka v Sloveniji po kreditih in depozitih, Skupina OTP pa bo s tem postala vodilna na trgu že v peti državi v regiji," napovedujejo v OTP. 

Skupina OTP si je za cilj zadala tudi aktivno prispevati k razvoju slovenskega gospodarstva. Napovedujejo, da bodo komitentom ponudili najsodobnejše, hitre in dostopne finančne storitve, tako znotraj poslovne mreže kot prek naprednih digitalnih kanalov. Posebno pozornost bodo namenili razvoju hitrih kreditnih produktov z realnimi pogoji za mala in srednja podjetja (MSP).

Aktivni bodo tudi na drugih področjih. Načrte za gradnjo nepremičninskega projekta Emonika so že posredovali v soglasje pristojnemu ministrstvu. Predvidena je gradnja hotela, stanovanj, pisarn in nakupovalnega središča s približno 85.000 kvadratnimi metri bruto najemnih površin. 

OTP je prevladujoča in najhitreje rastoča bančna skupina v srednji in vzhodni Evropi. Pristona je v 11 državah, po prevzemu NKBM pa se pripravlja na zaključek prevzema zunaj regije, v Uzbekistanu. V skupini je zaposlenih 33.000 ljudi, imajo skoraj 16 milijonov komitentov in mrežo več kot 1.400 poslovalnic. Po podatkih iz septembra 2022 bilančna vsota Skupine OTP presega 80 milijard evrov, ki jo bo NKBM še povečala za več kot 10 milijard evrov. Od leta 1995 Banka OTP kotira na borzi v Budimpešti in ima diverzificirano lastniško strukturo s tujimi in madžarskimi institucionalnimi vlagatelji, kot tudi velikim deležem madžarskih prebivalcev med delničarji.

dezurni@styria-media.si
 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 10

  • 08:16 2. Februar 2023.

    Oglas ìščem drugo banko ponudbe pod hitro

  • 13:39 1. Februar 2023.

    Vse je začelo leta 1988 s projektom PUŠČAVA 2000 ! Seveda večina je še takrat bila v jajčkih darovalcev sperme …

  • 13:13 1. Februar 2023.

    Alenčica pa nam še kar naprej sir je,

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.